Formirana Savjetodavna grupa u oblasti medijske i informacijske pismenosti

Formiranje i rad neformalne Savjetodavne grupe podržava Evropska unija kroz regionalni projekat "Mediji za građane - građani za medije" koji u BiH provodi Fondacija Mediacentar Sarajevo i projekt "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“

1219
Foto: Ilustracija

U organizaciji Fondacije za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar“ i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održan je sastanak namijenjen institucijama, organizacijama civilnog društva te pojedincima aktivnim u oblasti razvoja i promicanja medijske i informacijske pismenosti.

Na sastanku je formirana Savjetodavna grupa koju čine stručnjaci iz relevantnih sektora za razvoj medijske i informacijske pismenosti koji tragaju za novim, kreativnim i održivim mjerama unapređenja medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Mediacentra.

Osnovna djelatnost Savjetodavne grupe bit će razvoj strateških dokumenata, politika i praksi koje mogu unaprijediti medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini.

Članstvo u Savjetodavnoj grupi je na dobrovoljnoj osnovi i njime se iskazuje društveno-odgovorno djelovanje, a ova neformalna grupa stručnjaka ima za cilj postati jezgro za budući kvalitetni razvoj ove značajne oblasti u Bosni i Hercegovini.

Doc. dr. Emir Vajzović, voditelj projekta i rukovodilac Instituta sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, naglasio je interdisciplinarni i multi-sektorski pristup u formiranju ovog tijela.

Fakultet političkih nauka kroz projekt ‘Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj’ okuplja sve relevantne stručnjake iz ove oblasti i uspostavlja prirodno partnerstvo između donosilaca odluka i stručnjaka iz akademske zajednice, civilnog društva, obrazovnog sektora, sa jačanjem uloge biblioteka u cilju usvajanja kvalitetnih strateških rješenja u ovoj oblasti – dodao je Vajzović.

Izvršna direktorica Fondacije Mediacentar Maida Muminović poručila je da je formiranje Savjetodavne grupe važno kako bi se identifikovale sve aktivnosti iz ove domene koje se trenutno odvijaju u našoj zemlji, te da bi se u konačnici razvila zajednička komunikacijska platforma.

Time ćemo, prije svega, postići bolju međusobnu informiranost, te osigurati da se svi tekući programi oslanjaju jedni na druge i skupa razvijaju. Dodatno, želimo obezbijediti postojanje zajedničke i efikasne platforme za doprinos razvoju strategija za medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini – naglasila je Muminović.

Na sastanku je usvojen i nacrt teksta deklaracije o značaju medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini. Ovaj dokument ima stručni, naučni i moralni značaj za dalje zagovaranje u oblasti medijske i informacijske pismenosti u BiH.

Formiranje i rad neformalne Savjetodavne grupe podržava Evropska unija kroz regionalni projekat “Mediji za građane – građani za medije” koji u BiH provodi Fondacija Mediacentar Sarajevo i projekt “Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“, koji provodi Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

(FENA)