FORUM ODGOVORNOSTI: Bitno je da građani znaju da imaju moć i da mogu pitati

Kako je najavljeno, danas na forumu odgovornosti, na pitanja građana odgovarat će ministar zdravstva Haris Vranić. Govorit će o zdravstvu i borbi protiv pandemija koronavirusa na području KS

858
Kemal Nedžibović (Foto: Udar)

Forum odgovornosti je dobra praksa koju treba slijediti ne samo Vlada Kantona Sarajevo, nego svi predstavnici vlasti u BiH, rekao je danas u Sarajevu Kemal Nedžibović, koordinator za odnose sa medijima Centra za civilne inicijative (CCI).

Predstavljajući forum, naglasio je da se on trenutno sprovodi povodom sto dana rada Vlade KS, kao i da je ovo izuzetna prilika za sve građane da postave sva pitanja koja su u okvirima nadležnosti kantonalnih ministarstava i Vlade KS.

Kako je najavljeno, danas na forumu odgovornosti, na pitanja građana odgovarat će ministar zdravstva Haris Vranić. Govorit će o zdravstvu i borbi protiv pandemija koronavirusa na području KS.

Interesuje nas šta je to konkretno uradila Vlada KS za interes građana – kazao je Nedžibović, naglasivši da je forum dobra praksa koju treba slijediti ne samo Vlada KS, nego i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Veoma je važno da imamo dvosmjernu komunikaciju između predstavnika vlasti o građana, kao i da se otvoreno predstavljaju planovi, rezultati i trenutne aktivnosti, a sve u cilju zadovoljena interesa građana – rekao je Nedžibović.

Na pitanje na koji način da se prave građani da se više obraćaju predstavnicima vlasti, Nedžibović naglašava kako je i Forum upravo jedan od načina da se građani ohrabre. Ističući da postiji zahtjev o pristupu informacijama na koji se mogu pozvati.

Bitno je da građani znaju da imaju moć i da mogu pitati. S druge strane važno je da iniciramo odgovornost predstavnika vlasti da odgovore na pitanja – zaključio je Nedžibović.

(Portal Udar)