Forum za zapošljavanje Roma i Romkinja u utorak u Zenici

Cilj održavanja foruma je da se razmijene informacije o ponudi i potražnji, i da se iznađe zajednički način kako da se poboljša položaj Roma/kinja a vezano za njihovo zapošljavanje, jer samo na ovaj način možemo doprinijeti bržoj integraciji Roma/kinja u bh. društvo

556
Foto: ilustracija

Forum za zapošljavanje Roma i Romkinja biće organizovan u utorak u hotelu Dubrovnik u Zenici.

Prisutnima će se obratiti Boris Pupić, fascilitator foruma, Nedžad Jusić, projekt menadžer i predstavnik Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla, Aida Mihajlović, Fascilitator za BiH i predstavnica Romskog obrazovnog fonda, i Irena Penc – Puzić i Adnan Jasika, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U diskusiji „Jačanje politika koje regulišu ključna pitanja u vezi zapošljavanja pripadnika romske populacije s posebnim osvrtom na mlade Rome i Romkinje – Dosadašnja praksa i prijedlozi za efikasnije zapošljavanje Roma/kinja“ učestvovaće Emir Spahalić, predstavnik Federalnog Zavoda za zapošljavanje BiH, Sehadet Hadžić, predstavnik Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog Kantona, Slađan Matković, predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, te Mujo Fafulić, voditelj Resursnog centra za područje Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Cilj održavanja foruma je da se razmijene informacije o ponudi i potražnji, i da se iznađe zajednički način kako da se poboljša položaj Roma/kinja a vezano za njihovo zapošljavanje, jer samo na ovaj način možemo doprinijeti bržoj integraciji Roma/kinja u bh. društvo, kazali su iz Udruženja Euro Rom.

Forum za zapošljavanje se realizuje u okviru projekta SEC-BIH-03 “Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelazak na tržište rada”, koji se realizuje u okviru regionalnog projekta „Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Romkinje i Rome na području Zapadnog Balkana i Turske.

Projekat finansiraju i tehnički podržavaju Evropska unija i Romski obrazovni fond (REF), a implementira Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla.