Fotografija prvi put primarni izvor za proučavanje istorije Roma

Postavka obuhvata arhivsku građu od oko dvije stotine pedeset fotografija, te brojna dokumenta iz perioda Velikog rata, 1914-1918. godine

732

Izložba fotografija i dokumenata o stradanju Roma u Prvom svjetskom ratu bit će otvorena sutra (26. novembra) u 19 sati u Herceg Novom. Izložba će biti postavljena u foajeu hercegnovske Dvorane Park.

Na otvaranju će govoriti autor izložbe, koji je član Svjetskog parlamenta Roma i generalni sekretar Evropske romske unije, dr Dragoljub Acković.

Prisutnima će se obratiti i direktor Demokratskog romskog centra Ivan Toskić. U okviru programa biće prikazan i kratki film o istoriji i kulturi Roma.

Organizator je Demokratski romski centar iz Podgorice, suorganizator Zanatska zadruga „Plamen”, a izložba u Herceg Novi stiže zahvaljujući podršci opštinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje i Javne ustanove kulture „Herceg Fest“.

Postavka obuhvata arhivsku građu od oko dvije stotine pedeset fotografija, te brojna dokumenta iz perioda Velikog rata, 1914-1918. godine.

Naučni značaj ove izložbe je u tome što je prvi put fotografija uzeta kao primarni izvor za proučavanje istorije Roma.

Udar je već pisao o tome da je ova postavka bila izložena na Cetinju. Acković je tada kazao da se o genocidu nad Romima malo zna, a ova izložba pokazuje da su živjeli veoma teško, i da su imali „poseban tretman”. Tačan broj žrtava Roma teško je utvrditi.

Nekoliko desetina hiljada je oficijelna procjena koja je veoma loša. Mislim da je mnogo, mnogo više Roma stradalo naročito na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Kakav je odnos bio prema Romima pokazuju brojne fotografije od kojih se na nekima vidi kako stoje prema Romima sa isukanim bajonetima – kazao je ranije autor izložbe.

(portal-udar.net)