Francesco Perilli: Ako Sarajevo ne želi simbol Multikulturalnom čovjeku, daćemo ga drugom gradu

Poređenja radi, skulpture multikulturalnom čovjeku identične onoj u Sarajevu, koje se nalaze u Kanadi, Kini i Južnoafričkoj republici, ponosno se čuvaju i uvrštene su u turističke ponude gradova

5411
Skulptura Multikulturalnom čovjeku (Foto: Udar)

U više od 50 godina karijere italijanskog umjetnika Francesca Perillia, osnivača Međunarodnog umjetničkog pokreta neutralizam, skulptura Multikulturalnom čovjeku predstavlja njegovo najpoznatije djelo. Osim u Torontu, Čangčuenu i Istočnom Londonu, ova skulptura postaveljena je i u Sarajevu i to na Trgu oslobođenja, davne 1997. godine.

Ispod skulpture, nalazi se ploča sa porukom Multikulturalni čovjek izgrađivat će svijet.

Pretraživajući po internetu, Perilli je saznao da se skulptura u Sarajevu nalazi u lošem stanju. Betonska ploča se obrušava, a bronzini dio je zarđao. Mnogi stanovnici Sarajeva ni ne znaju za postojanje ovog spomenika, a o njegovoj prošlosti i autoru još manje. Interesujući se za spomenik u Sarajevu, Perilli je došao i do našeg portala.

Kako je multikulturalni čovjek dospio u Sarajevo?

Prema njegovim riječima, razlozi za postavljanje spomenika u Sarajevu su solidarnost sa gradom koji je preživio ogromna ratna razaranja, kao i šarenolika slika grada i države, isprepletenih različitim kulturama i religijama.

O Sarajevu, ovaj italijanski umjetnik nije znao mnogo. Prvi i posljednji put, u Sarajevu je bio 1997. godine kada je skulptura svečano otkrivena.

-Koliko znam, Sarajevo je uvijek bio prelijep, multikulturalni grad, a ozbiljna tragedija, opsada koja ga je pogodila, nije nas ostavila ravnodušnim. Uz pomoć regije Abruzzo i Centra za multikulturalizam, a u saradnji sa tadašnjim vlastima u BIH, predložili smo da Sarajevo bude grad-čuvar simbola multikulturalizma i da kao takav predstavlja cijeli evropski kontinent – rekao nam je Perilli.

Svojim prepoznatljivim djelom, italijanski umjetnik prikazuje čovjeka u centru svijeta, okruženog golubovima koji simbolizuju mir. Simbol čovjeka koji se protivi svim oblicima rasizma i fanatizma, mogao bi postati simbol pet kontinenata, kao vizuelno predstavljanje svih ljudi u cilju njegovanja dijaloga između različitih kultura.

-Ljudska figura predstavlja univerzalnog čovjeka. Prikazan je bez lica, bez kose i odjeće, kako bi se izbjegle karakteristike koje identifikuju rasu, etničku pripadnost ili određeni običaj. Izbor kruga nije slučajan. Zapravo, treba naglasiti totalitet koji je uključen u odnos između čovjeka i totaliteta prirode. Simbol kruga, koji je predstavljen u solarnom kultu primitivnih ili modernih religija, u mitovima i snovima, u mandala motivima tibetanskih monaha, u planovima izgradnje gradova ili u (sferičnim) koncepcijama prvih astronoma, uvijek prikazuje osnovni aspekt života, njegovu sveukupnu i definitivnu globalnost. Osam meridijana koje podižu golubovi takođe ima precizno značenje: s obzirom na to da predstavljaju četiri ključne tačke i odgovarajuće smjerove, ruže kompasa pokazuju da kulture iz svih dijelova svijeta doprinose izgradnji planete – objasnio je naš sagovornik.

Poređenja radi, skulpture Multikulturalnom čovjeku identične onoj u Sarajevu, koje se nalaze u Kanadi, Kini i Južnoafričkoj republici, ponosno se čuvaju i uvrštene su u turističke ponude gradova.

-Skulptura izložena u centru Toronta se prikazuje u turističkim vodičima, na naslovnim stranicama telefonskih imenika, posterima, u mnogim knjigama, na konferencijama. Nedavno je ta skulptura uvrštena među 28 najznačajnijih spomenika u istoriji čovječanstva. Ministarstvo vanjskih poslova Kine ga je željelo objaviti u zvaničnom magazinu ministarstva. U Južnoj Africi, Nelson Mendela je želio napisati epigraf na dnu spomenika… Jasno je da ovdje ne mogu govoriti o svim uspjesima koje su ova djela doživjela u različitim dijelovima svijeta. Svi su ponosni što ga imaju i svake godine te simbole posjete milioni ljudi, istakao je Perilli, želeći da se i u Sarajevu više pažnje posveti njegovom poznatom djelu.

Da li BiH zaslužuje spomenik?

Pored toga što veliki broj stanovnika Sarajeva i Bosne i Hercegovine uglavnom nije upoznat sa postojanjem ove skulpture i njenom simbolikom, ona je u više navrata bila meta vandalskih napada. Bila je ispisana grafitima, pa do krajnje primitivnog postupka jednog vjerskog udruženje, koje je “oblačilo” skulpturu, pošto se na istoj prikazuje polni organ “multikulturalnog čovjeka”.

Zbog trenutnog, poražavajućeg stanja u kome se skulptura nalazi, ali i situacije među narodima u BiH, zanimalo nas je šta Pirelli misli o tome da li ovakva skulptura treba i dalje krasiti trg u centru Sarajeva?

Francesco Perilli

-Znam da je Sarajevo kao multikulturalni grad uvijek bio otvoren za konstruktivni dijalog između svih različitosti. Ne znam ko danas potiskuje multikulturalizam, ali ako grad više ne želi čuvati ovaj simbol, bilo bi dobro da se ukloni, a mi ćemo pokušati da ga obnovimo i damo nekom drugom evropskom gradu koji je spreman da ga čuva s ponosom. S obzirom na to da je ovaj spomenik donirala regija Abruzzo, a Grad Sarajevo prihvatio, grad takođe može odlučiti da ga ukloni i ne vrati. Po pravnim, ali ne i moralnim zakonima, ima pravo i da ga uništi, ali mi ćemo naći način da ga ponovo izgradimo i postavimo u nekom drugom evropskom gradu koji će ga prihvatiti kao simbol cijelog kontinenta – poručio je Perilli.

(portal-udar.net)