Francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic: Ustavna i izborna reforma od suštinske je važnosti

664

Francuska potvrđuje svoju podršku cilju ustavne i izborne reforme u Bosni i Hercegovini. Ova reforma mora omogućiti pravednu zastupljenost svih komponenti Bosne i Hercegovine kao i ravnopravnost i nediskriminaciju svih bh. građana, posebno kroz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je ambasadorica Francuske u BiH, Christine Toudic.

„Ustavna i izborna reforma je od suštinske važnosti za evropsku perspektivu BiH, koju Francuska u potpunosti podržava. Provedba presude Sejdić/Finci Evropskog suda za ljudska prava, preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) i relevantne preporuke Venecijanske komisije, nalaze se među 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija utvrdila u svom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU“, kazala je.

Dodaje da vrijeme za postizanje dogovora ističe, kako bi reforma mogla biti implementirana za naredne opšte izbore u oktobru, u okviru u kojem nema nikakvih diskriminatornih odredbi i koji garantuje veću transparentnost procesa.

„Podržavamo zajedničke napore Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se s tim u vezi dođe do kompromisa. Kompromis svake od strana učesnica je neophodan kako bi se reforma usvojila u  Parlamentu. Razumijemo da su u ovoj fazi, s obje strane, poduzete aktivnosti u tom pravcu. Treba se nastaviti u ovom duhu konstruktivnog dijaloga“, kazala je ambasadorica.

Kako kaže, Francuska nema na umu neki poseban izborni model, jedini imperativ je da reforma ne bude u suprotnosti sa evropskim normama.

„Dakle, na stranama učesnicama je da kroz konstruktivan i otvoren dijalog za kompromis pronađu rješenje koje će dobiti dovoljnu podršku da bude usvojeno u Parlamentu i koje će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji. S tim u vezi, oslanjamo se na savjete stručnjaka Venecijanske komisije i ODIHR-a pri OSCE-u. Njihovo prisustvo u diskusijama za nas je važna garancija. Ističemo važnost usvajanja ‘paketa za poboljšanje integriteta’. Ova reforma, koju podržavaju svi građani BiH, pokazala bi, neposredno prije izbora, da je BiH sposobna provesti reforme neophodne za njen napredak na putu pridruživanja Evropskoj uniji“, kazala je ambasadorica Toudic.