Fudbal kao sredstvo za učenje socijalnih vještina i inkluziju

Sport, odnosno škola fudbala u okviru ovog projekta, korišten je kao sredstvo za učenje socijalnih vještina i inkluziju djece iz ranjivih kategorija

1249
Foto: Otaharin

Desetogodišnji Marko Marjanović i njegov vršnjak Zoran Jelić, samo su dio velike ekipe koja je imala priliku da trenira fudbal u okviru projekta Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijeljine. Tridesetoro štićenika Dnevnog centra u ovom Udruženju, radili su po posebnom programu koji je razvijen na Sportskom univerzitetu u Kelnu. Kako je fudbal jedan od omiljenih sportova kod dječaka, očekivano je da su oni bili i najbrojniji na treninzima, međutim, jedna od redovnijih učesnica, bila je i jedna Romkinja.

Jovana Milanović koordinatorica projekta u Udruženju “Otaharin”, kaže da je veliki broj štićenika dolazilo na treninge, svjesno ispunjavajući svoje obaveze.

“Djeca iz različitih ranjivih grupa su uključena, ne samo iz romske. Imali su priliku da se druže, da zaborave na međusobne razlike, zajedno treniraju i da na taj način redovnije pohađaju nastavu u školi”, rekla je Jovana Milanović.

Djeca koja su ostvarila najbolje rezultate u četveromjesečnoj školi fudbala, dobiće priliku da nastave sa treninzima. Ovaj projekat će podržati Federalno ministarstvo za saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i njena vladina organizacija Ker-Dojče Luksemburg, a sprovodiće se do maja ove godine.

Dragan Joković, direktor  Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, kaže da su brojni projekti koji su realizovani, kao i ovaj, imali za cilj poboljšanje položaja i prava romske djece.

“Imamo veoma mnogo projekata koji se tiču inkluzije romske manjine, posebno pružanja socijalnih usluga kroz naš Dnevni centar, kroz obrazovanje djece. Neki od rezultata su da smo negdje na početku našeg rada imali samo desetak učenika u školama, sada imamo preko stotinu pedeset u osnovnim, desetak u srednjim školana i dvoje na fakultetu. To je zaista jedan dugoročan proces u kojem mi nastojimo da budemo uključeni u sve aktivnosti koje se tiču romske manjine i marginalizovanih grupa na području Grada Bijeljina, ali i Bosne i Hercegovine, i u tome za sada uspijevamamo”, rekao je Joković.

On je istakao da “Otaharin” ostvaraju i neke nove ideje, pa je tako prošle godine otvoreno socijalno preduzeće, prvo na području Grada Bijeljine, gdje kroz plasteničku proizvodnju i organsku proizvodnju zapošljava Rome i Romkinje .

„Zahvaljujući donatorima i lokalnoj upravi, napravili smo plastenik za proizvodnju povrća u kojem smo zaposlili deset Romkinja. Većina romskih porodica je višečlana i žive isključivo od socijalne pomoći, pa im ova mogućnost da se zaposle, i da od sopstvenog rada i primanja žive, mnogo znače”, istakao je Joković.

Škola fudbala, realizovana je u okviru projekta “Referalni mehanizmi kao direktna podrška socijalno ugroženim osobama”, uz podršku njemačkog društva za međunarodnu suradnju GIZ. Sport, odnosno škola fudbala u okviru ovog projekta, korišten je kao sredstvo za učenje socijalnih vještina i inkluziju djece iz ranjivih kategorija.

(portal-udar.net)