FZZZ najavljuje nove pozive za zapošljavanje tokom marta

1642

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) će na svojoj internet stranici od 12. marta početi objavu javnih poziva za sudjelovanje u Programu sufnanciranja zapošljavanja 2019. i Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2019.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja, FZZZ je u ovoj godini osigurao ukupno 57 milijuna KM, uključujući dva spomenuta programa, kao i program “Obuka i rad”.

S obzirom na veliki interes potencijalnih korisnika javni pozivi za sudjelovanje u programima će se objavljivati sukcesivno za pojedine kantone/županije, tako da će 12. marta uslijediti objava za Hercegovačko-neretvansku, Zapadnohercegovačku županiju i Kanton 10.

Za 13. mart planirana je objava javnih poziva za Zeničko-dobojski kanton, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski kanton, idućeg dana slijede objave za Tuzlanski i Posavski kanton, te Unsko-sanski kanton, dok je objava javnog poziva u vezi sa spomenutim programima za Kanton Sarajevo planirana za 15. mart.

Za treći program “Obuka i rad” neće se podnositi zahtjevi putem online prijave, radi se o programu za koji poslodavci apliciraju putem posebnog obrasca koji se nalazi na internet stranici FZZZ-a, a o svakom pojedinačnom zahtjevu očitovat će se Upravni odbor.

Program sufnanciranja zapošljavanja 2019. sadrži više mjera, a novinu u odnosu na 2018. predstavljaju dvije nove mjere, od kojih je jedna “Nova prilika” koja se odnosi na sufinanciranje najteže zaposlenih kategorija – osoba bez adekvatnog obrazovanja, starijih osoba i dugoročno nezaposlenih osoba.

Za realizaciju tog programa predviđena su sredstva u iznosu od 45 milijuna KM, s ciljem zapošljavanja najmanje 12 000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH.

U okviru Programa sufnanciranja samozapošljavanja Start up 2019. predviđene su mjere poduzetništvo za mlade, poduzetništvo za žene i poduzetništvo za sve, te ove godine prvi put i mjera “Druga prilika” koja će biti implementirana putem kantonalnih službi za zapošljavanje.

Iz FZZZ ističu kako su povećani iznosi sufnanciranja za sve planirane mjere, te da su u ovoj godini predviđena najmanje dva javna poziva. Za realizaciju tog programa osigurana su sredstva u iznosu od deset milijuna KM, s ciljem poticanja najmanje 1.300 nezaposlenih osoba na samozapošljavanje pokretanjem određene djelatnosti.

(portal-udar.net/fzzz.ba)