Genocidni plan u Bugarskoj: Besplatan abortus Romkinjama s ciljem kontrole rađanja

Karakachanov predlaže kontrolu stope nataliteta među Romima, na način da se omogući besplatan abortus za žene sa više od troje djece. Nametanje mjera sa namjerom spriječavanja rađanja unutar skupine, jedna je od mjera koje se na međunarodnom nivou definiše kao genocid

1086
Krasimir Karakachanov (Foto: Flickr)

Nametanje mjera s namjerom spriječavanja rađanja unutar skupine, samo je jedan od oblika genocida definisan Konvencijom UN-a o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Sudeći prema namjerama potpredsjednika vlade i ministra odbrane Bugarske, Krasimira Krakachanova, u ovoj zemlji se uveliko sprema genocid nad romskom nacionalnom manjinom.

Karakachanov, nakon niza istupa i govora mržnje prema Romima, javnosti je prezentovao svoj plan za “integraciju” Roma u ovoj zemlji, koji uključuje odredbe definisane kao genocidne prema Konvenciji Ujedinjenih nacija.

On predlaže kontrolu stope nataliteta među Romima, na način da se omogući besplatan abortus za žene sa više od troje djece. Nacrtom “Koncepta za integraciju nesocijalizovanog ciganskog društva”, pored odredbe o kontroli rađanja, definisane su odredbe koje se odnose na prisilni socijalni rad za osobe starije od 16 godina, piše Daily Sabah.

Prijedlogom zakona, “neobrazovani i nezaposleni” Romi se moraju slati u centre za obuku. Zakon takođe predlaže smanjenje socijalne pomoći ako Romi odbijaju raditi ili slati djecu u školu.

– Ako bi Karakachanov pogledao Ustav, uočio bi da svi imamo jednaka prava, rekao je zastupnik Jeihan Ibryaimov iz stranke Pokret za prava i slobode (DPS), kritikujući novi plan. Ibryaimov, koji potiče iz turske nacionalne manjine, prijedlog je nazvao nehumanim, prenosi Daily Sabah.

Karakachanov je lider Bugarskog nacionalnog pokreta (VMRO) i jedan od trojice čelnika nacionalističkog bloka “Ujedinjene Patriote” koji su ušli u koaliciju sa vladajućim “Građanima za evropski razvoj Bugarske” premijera Boyka Borisova.

Početkom januara, Karakachanov je izjavio da su Romi postali arogantni i da ih društvo više ne može tolerisati, nakon napada na bugarskog policajca nedaleko od Plovdiva. Napadi Cigana i ciganski kriminal okarakterisani su kao glavna prijetnja stabilnom bugarskom društvu. Protesti motivisani Karakachanovim izjavama, govor mržnje i netrepeljivost, rezultovali su etničkim čišćenjem Roma u selu Vojvodinovo kod Plovdiva.

(portal-udar.net/dailysabah.com)