GIZ i novoosnovano ministarstvo zajedničkim projektom rade na inkluziji Roma u Srbiji

1074

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ potpisali su danas sporazum o tehničkoj saradnji u okviru koje će intenzivirati rad na inkluziji Roma.

Sporazum je potpisan u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ uz podršku novoosnovanog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u čijoj je nadležnosti jačanje međusektorske saradnje i praćenje sprovođenja strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

„Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo uz znanje i finansijsku podršku Nemačke i našu volju za smanjenjem nepravde i nejednakosti za Rome ovim projektom zajedno biti alat za izgradnju vladavine prava u Srbiji s nadom da ćemo izgraditi društvo u kome se život Roma i drugih ljudi neće razlikovati ni na čiju štetu“, poručila je ministarka Gordana Čomić.

Vođa projekta (GIZ), Aleksandra Dimić-Ugrinaj  istakla je važnost formiranja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog jer doprinosi jačanju odgovornosti za implementaciju Strategije i procesu inkluzije Roma i Romkinja ali i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji.

„Naš cilj je da podržimo jačanje institucionalnog okvira za sprovođenje mera iz Strategije,  pružimo podršku ekonomskom osnaživanju Roma i Romkinja kao i  merama za suzbijanje diskriminacije i stereotipa protiv romske populacije. . Verujemo da ćemo zajedničkim snagama i saradnjom uspeti u zadatku da pomognemo onima koji su najugroženiji“, dodala je gospođa Dimić-Ugrinaj, vođa projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

(Portal Udar)