Glavne teme šestog Samita Zapadnog Balkana ekonomija, sigurnost i Romi

Posebno važan momenat na Summitu je i panel pod nazivom "Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: S riječi na djela", gdje će biti predstavljena Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU-a

1023

Danas je poljskom gradu Poznanu počeo Summit Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa.

Kako je najavljeno, glavne teme sastanaka biće regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomije u regiji.

Sastanak šefova država ili vlada, koji će biti održan u petak predstavljen je kao najvažniji događaj, a u okviru Summita Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) organizovaće će u četvrtak panel pod nazivom “Povećavanje napora u pravcu transformacije regije radi napretka na putu evropskih integracija”, tokom kojeg će biti objavljeni i rezultati posljednjeg izdanja istraživanja javnog mnjenja i mišljenja poduzetnika, pod nazivom “Balkanski barometar za 2019. godinu”.

Posebno važan momenat na Summitu je i panel pod nazivom “Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: S riječi na djela”, gdje će biti predstavljena Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU-a, kojom će se vlade obvezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

Podsjećamo, Berlinski proces je diplomatska inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprijede regionalna suradnja i eurointegracije regije.

Pored šest zemalja zapadnog Balkana, na Summitu učestvuju i partneri iz EU – Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska, koja trenutno predsjedava Berlinskim procesom.

(portal-udar.net)