Gornje Rosulje: Romi bez novca i tople vode u borbi protiv korona virusa

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih romskih naselja širom Bosne i Hercegovine, u kojim su uslovi veoma loši. Svjesni smo situacije širom svijeta, ali ako ne možemo pomoći osobama koje su daleko od nas, pomozite komšijama, starijim osobama, iznemoglim

1312
Foto: Udar arhiva/ilustracija

Trenutno se u svijetu broji oko 138.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Iako je broj oboljelih u stalnom rastu, tako je i broj onih koji su ga preboljeli – oko 64.000 ljudi. U Bosni i Hercegovini, po dosadašnjim rezultatima, zaražene su dvadeset i četiri osobe, što  znači da virus ne trebamo shvatati olako, a određene mjere prevencije su  svakako neophodne.

Svjesni smo da svi strahuju od zaraze novog korona virusa, ali isto tako moramo biti svjesni da su romska naselja u mnogo većem riziku od ostalih, s obzirom na to da u mnogim naseljima nema vode i vrlo je teško održavati higijenu u takvim (ne)uslovima.

Jedno od takvih naselja je Gornje Rosulje u Visokom, u kojem su uslovi veoma loši što su nam i potvrdili mještani tog naselja.

Čitam i gledam non-stop vijesti o novom korona virusu zbog kojeg sam se maksimalno posvetila higijeni. Naravno i prije virusa, vodila sam brigu o higijeni, ali sada još više, prvenstveno zbog toga što živim u lošim uslovima, vodu imam, ali napolju gdje je i točimo – rekla je Alisa Dedić za portal.

Foto: Udar

Alisa Dedić živi u romskom naselju u Visokom, u trošnoj kućici sa svojim mužem. Oboje su nezaposleni, ali se bave prodajom polovne robe na pijaci i to im je bio jedini prihod.

Zabranili su nam da idemo na pijacu zbog virusa, što mogu u jednu ruku shvatiti, jer su tako i manje mogućnosti da se zarazimo, ali s druge strane, ne znam od čega da živimo, jer sada kada je najpotrebniji novac da bismo kupili hrane, lijekova, nešto osnovno za život, mi ne možemo, jer nemamo nikakvih prihoda. Niko od nadležnih nije dolazio da bi nam dao neke upute kako da se zaštitimo od virusa ili da nam na bilo koji način pomognu, iako svi znaju kakvo je stanje ovdje – dodala je Alisa.

U Visokom je 15.03. izdata naredba da se obustavi rad pijace i tržnice do daljnjeg zbog trenutne epidemiološke situacije, zbog čega ljudi i nisu u mogućnosti da rade.

Vjerovatno su morali zatvoriti pijacu da ne bi došlo do širenja virusa, ali to nam je prihod za život. Muž prima penziju, ali penzija nije dovoljna za normalan život. Naravno, moramo platiti račune, kupiti lijekove tako da nam za život ne ostane dovoljno. Veoma je teško, jer ne možemo raditi, ali izdržat ćemo nekako, jer nemamo izbora –rekla je Habiba Sejdić, mještanin istog naselja.

Habiba Sejdić živi sa svojim mužem u trošnoj kući, gdje su uslovi veoma loši. Njen muž je slabijeg zdravstvenog stanja te prima penziju, ali penzija nije dovoljna za normalan život, te radi na pijaci gdje prodaje polovnu robu. Zatvaranjem tržnice u Visokom, ostali su bez glavnog prihoda u kući, ali se nadaju boljem.

Na vijestima sam čula o korona virusu i o mjerama zaštite. Svjesni smo da  trebamo voditi brigu o higijeni, što smo i prije ovog virusa radili, ali uslovi za život, a pogotovo za higijenu su minimalni. Imamo vodu, ali nemamo kupatilo, tako da nije jednostavno, ali bez obzira na to, briga o higijeni je na prvom mjestu – dodala je Habiba.

Foto: Udar

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih romskih naselja širom Bosne i Hercegovine, u kojim su uslovi veoma loši. Svjesni smo situacije širom svijeta, ali ako ne možemo pomoći osobama koje su daleko od nas, pomozite komšijama, starijim osobama, iznemoglim, osobama koje žive u lošim uslovima, makar na taj način što ćete ih informisati o mjerama zaštite.

(portal-udar.net)