Govor mržnje i etničko čišćenje Roma u bugarskom selu Vojvodinovo

U ponedjeljak, 14. januara, stotine Roma i neroma su protestovali u Sofiji tražeći da se Karakachanov izvini zbog svojih rasističkih izjava i da podnese ostavku. Protesti u znak podrške Romima u Bugarskoj, danas su održani i u Briselu

1586
Foto: baricada.org

Nakon svađe i fizičkog obračuna trojice muškaraca 6. januara u selu Vojvodinovo kod Plovdiva, jedan od njih je hospitalizovan. Ovakvi događaji u Bugarskoj su česta pojava, međutim ovaj događaj je posebno dobio na značaju.

Razlog je stavljanje etničkog porijekla dvojice napadača u fokus incidenta, koji su bugarski građani, etnički Romi, dok je povrijeđeni neromski državljanin. Povrijeđeni je takođe pripadnik bugarskih specijalnis snaga, pa je slučaj postao još više podložan politizovanju.

U Bugarskoj je već odavno ustaljeno da desničarski i fašistički političari (koji sebe opisuju patriotama) munjevito reaguju na ovakve incidente, koristeći ih u borbi protiv “ciganskog kriminala”, piše Europen Roma Rights Centre (ERRC).

Povodom ovog slučaja, bugarski ministar odbrane Krasimir Karakachanov i vođa ksenofobne Makedonske revolucionarne organizacije (IMRO) u izjavi za novinare je rekao: “Cigani u Bugarskoj su postali iznimno drski. Prije nekoliko dana su pretukli policajce. Dva dana ranije vojnike. To se ne može nastaviti. Tolerancija bugarskog društva je potrošena.”

Prije nekoliko dana je na zahtjev Karakachanova započelo uklanjanje “nelegalnih objekata” u romskom naselju u Vojvodinovu. Uprkos napadu dvije osobe, svi Romi iz sela su postali žrtve bugarske politike.

Pet domova je srušeno gotovo odmah, samo tri dana nakon incidenta. Sljedećeg dana je uništeno još deset kuća. Još uvijek nije jasno koje konkretno pravno ovlašćenje je opština koristila kako bi opravdala ove postupke i da li je slijedila potrebne propise u skladu sa bugarskim zakonom o rušenju “nesigurnih” objekata, navedeno je na web stranici ERRC-a.

Ubrzo nakon što je Karakachanov dao izjave medijima, 10. januara, bivši general bugarskih oružanih snaga Dimitar Shivikov, uputio je zapaljiv poziv kao gost u jednoj TV emisiji, da svi bivši i sadašnji vojnici trebaju organizovati protest u Vojvodinovu.

U selu su već uveliko trajali protesti mještana, koji su uglavnom bili mirni. Međutim, na dan početka protesta atmosfera je bila iznimno nestabilna i moglo se čuti bezbroj povika usmjerenih ka nasilnim akcijama prema Romima, piše ERRC. Plašeći se mogućnosti političkog nasilja i pogroma, gotovo sve romske porodice su pobjegle u obližnji Plovdiv.

Zbog rasističkih izjava i govora mržnje koji koriste mnogobrojni političari i javne osobe, bugarskoj Komisiji za zaštitu od diskriminacije podnesene su prijave. Lokalne i nacionalne organizacije za ljudska prava pomažu porodicama kako bi spriječile dalje nezakonito rušenje stambenih objekata. Advokati aktivisti pomažu im da zatraže regres i naknadu za kuće koje su već uništene, a ako je potrebno, cjelokupan slučaj će predstaviti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U ponedjeljak, 14. januara, stotine Roma i neroma su protestovali u Sofiji tražeći da se Karakachanov izvini zbog svojih rasističkih izjava i da podnese ostavku. Protesti u znak podrške Romima u Bugarskoj, danas su održani i u Briselu.

U ERRC-u su istakli da se slažu sa izjavom Karakachanova: “To se ne može nastaviti”, ali u smislu da se romski narod ne može više demonizovati, da se mržnja i nasilje ne smiju podsticati i da se njihovi domovi ne smiju uništavati. Zbog svega navedenog, zatražena je i ostavka Karakachanova.

(portal-udar.net/errc.org, Swain Uber)