Grad Banjaluka pomaže djeci djeci Roma u procesu obrazovanja

1167

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić uručio je u Klubu nacionalnih manjina Republike Srpske u Banjaluci besplatne udžbenike, školski pribor i nove školske torbe za 18 učenika romske nacionalne manjine  koji pohađaju osnovnu školu. Takodje uručena je jednokratna novčana pomoć u visini od 500 KM za pet srednjoskolaca.

Emina Mehmedović  kaže da  ima četvoro djece  i došla je da pruezme knjige za dvoje djece koji pohađaju školu. Jedna kćerka će krenutu u šesti razred Osnovne škole ”Branko Radičević” u Banjaluci dok je starija kćerka upisala smjer frizer u Tehnološkoj školi.

”Dižem knjige za njih dvoje. Svima nama koji dobijamo udžbenike besplatno ta pomoć mnogo znači i lijepo je da neko misli i o  našoj, romskoj djeci. Smatram da je važno obrazovanje jer ako dijete završi zanat, što se kaže, ima hljeb u rukama“, kaže Emina koja je takođe završila frizerski zanat.

”Sa porodicom živim  u romskom naselju Veseli Brijeg. Tamo su uslovi života Roma veoma teški“, ističe Emina Mehmedović, za portal ”UDAR”.

Emina Mehmedović, foto: Udar
Emina Mehmedović, foto: Udar

Samir Ferhatić, takođe iz naselja Veseli brijeg, dobio je za sina školsko pribog, torbu i udžbenike. Kaže da im ova pomoć grada Banjaluka puno znači. On prima socijalnu pomoć i doplatak za djecu, lošeg je zdravstvenog stanja, pa ne može da radi. Kaže da Romi na Veselom brijeg žive teško. Malo je onih koji su zaposleni. A veliki broj Roma se snalazi na razne načine, idu da rade na dnevnicu, sakupljaju sekundarne sirovine.

Raduje ga što je njegov sin ide u školu i, kako kaže, što je veoma važno, dobar je učenik.

”Bez obrazovanja teško je doći do posla i imati pristojan  život, zato me raduje što moj sin voli školu iako je osnovac, i što se raduje polasku u školi i udžbenicima i školskom priboru koji smo dobili”, kaže Samir.

Samir Ferhatić, foto: Udar

Branka Bajrić je majka je jednog osnovca i jednog srednoškolca.

”Snalazimo se, nije lako, ali se trudimo da djecu škulujemo jer smatramo da je to važno da se obrazuju, da izuče neki zanat. da mogu da dobiju posao”, kaže Branka. Ističe da im je ova pomoć dobro došla, jer ona ne radi, nedavno se porodila, a suprug nema stalni posao, radi kod privatnika povremeno ili ide na dnevnicu da radi.

„Radi kao pomoćni radnik na građevini, cijepa drva, kosi travu, sve prihvata, ništa ne odbija. Teško je, teško je ali se snalazimo nekako“, kaže Branka Bajrić za portal „UDAR“.

Vesna Radonjić kaže da im ova podrška Grada Banjaluka mnogo znači jer su i ona i suprug nezaposleni. Govori da je obrazovanje djece veoma važno navodeći da ima kćerku koja je završila srednju medicinsku školu. Trenutno školuje djevojčicu koja polazi u osmi razred osnovne škole. Smatra ovo lijepim gestom Gradske uprave Banjaluka, što svake godine obezbjeđuju udžbenike i školski pribor za romsku djecu, ali i novčana sredstva za srednjoškolce i studente. Kako kaže, veoma je važno da ta djeca pohađaju nastavu, da se obrazuju, kako bi kasnije imali.

Vesna Radonjić, foto: Udar
Vesna Radonjić, foto: Udar

Na ovoj podršci zahvalio se i predsjednik KUD Roma ”Veseli brijeg” Ćamil Omanović. On je istakao dobru saradnju i razumijevanje Gradske uprave Banjaluka za potrebe Roma, prije svega romske djece, kojima pružaju pomoć u obrazovanju, što je od velikog značaja za Rome u Banjaluci, mogućnost za zaposlenje i samim tim bolje uslove za život.

Ćamil Omanović, foto: Udar
Ćamil Omanović, foto: Udar

”Grad Banjaluka već dugi niz godina, još od 2005. godine, prije početka školske godine dodjeljuje bespletno udžbenike za romsku djecu koji idu u osnovnu školu, a za srednjoškolce i studente jednokratnu novčanu pomoć, rekla je viša stručna saradnica za nacionalne manjine Grada Banjaluka Vesna Marić.

“Ovaj put smo dodijelili udžbenike za 18 učenika koji pohađaju osnovnu školu. Osim toga Grad je i ove, kao i ranijih godina, obezbijedio jednokratnu novčanu pomoć u visini od 500 KM za sedam srednjoškolaca”, rekao je načlenik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić.