Grad Tuzla daje punu podršku romskim učenicima i učenicama

Glavni cilj ovog projekta je podrška uključivanju romskih učenika koji pohađaju srednje škole u redovan sistem obrazovanja, povećanje broja upisanih Roma u srednjim školama

1579
Foto: Euro Rom, Tuzla

U okviru Projekta „Podrška romskim učenicima sa područja Grada Tuzla koji redovno pohađaju srednje škole“, koji finansira Grad Tuzla, a realizuje Udruženje Roma “Euro Rom“, danas su dodjeljenje jednokratne stipendije za 36 učenika i učenica u iznosi od po 195 KM, koji/e pohađaju srednje škole.

Prema statistici, za period 2015/2016.  godina, stopa prelaska iz osnovne u srednju školu svih romskih učenika iznosi preko 62 procenta. Od 32 romska učenika koji su završili osnovnu školu, 20 učenika  se upisalo u srednju, dok su dva upisala fakultet.

Zadržavanje učenika u srednjim školama je preko 90 procenata, dok je stopa napuštanja znatno manja i iznosi 8.6 u odnosu na ranijih 48.9 posto. – 92% stopa prelaska iz

U školskoj 2016/2017.  godini prelazak iz osnovne u srednju školu svih romskih učenika iznosila je 92 procenta, a stopa diplomiranja je 94. Petnaest učenika u završnim razredima je uspješno diplomiralo, a tri učenika su upisala fakultet.

Školska 2017/2018  godina je rekordna, jer je procenat prelaska iz osnovne u srednju školu, iznosio celih 100 posto.

„Na osnovu te evidencije, konstatovana je potreba za uvođenjem ovakve vrste novčane podrške, zato što najveći dio romske djece ne završi srednju školu, a još manje nastavi. Razlozi za loš uspjeh su različiti, ali nizak socio-ekonomski status koji imaju mnoge porodice i nedostatak njima i njihovoj djeci su najčešći faktor“, izjavila je za Udar, Azra Beganović  zaposlenica Udruženja „Euro Rom“.

Učenica drugog razreda Mješovite srednje saobraćajne  škole, Nevresa Mujuć, rekla je da joj ovakva pomoć, puno znači.

„U prvom razredu sam bila korisnica stipendije Udruženja „ Euro Rom“ i to mi je jako pomoglo da završim prvi razred i nastavim drugi. Ovakva sredstva su svima dobrodošla, jer većina romskih učenika, odnosno njihovi roditelji finansijski stoje vrlo loše i zato i ne žele da nastave školovanje“, dodala je Nevresa.

dodjeli jednokratne pomoći  kao i organizovanju edukativnih radionica koji će nam poslužiti poslije u toku našeg školovanja i nakon završetka“-izjavio je Adnan Beganović

Učenik trećeg razreda Srednje mašinske škole Adnan Beganović, zahvalio je na dodjeli stioendije, kao i na organizovanju edukativnih radionica koji će mu, kako je rekao, poslužiti u toku, ali završetku školovanja.

Glavni cilj ovog projekta je podrška uključivanju romskih učenika koji pohađaju srednje škole u redovan sistem obrazovanja, povećanje broja upisanih Roma u srednjim školama, poboljšanje stope zadržavanja romskih učenika te motiviranje učenika da steknu dodatne vještine kao i da završe srednju školu.

(portal-udar.net)