Građani Sarajeva mirnim okupljanjem dali podršku policiji Kantona Sarajevo

1030
Foto: Fena

Bosanskohercegovačko kulturno udruženje “Val” nakon brutalnog ubistva dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, večeras je na Trgu Djece Sarajeva organiziralo skup na kojem su građani Sarajeva dali podršku policiji Kantona Sarajevo.

Iz tog udruženja navode da je okupljanje i apel vlastima da dopusti policiji veće ovlasti, te da učini promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrhu pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine.

Član Udruženja “Val” Bojan Zec Filipović u izjavi za Fenu, kazao je da se oraganizacija skupa “desila spontano, putem društvenim mreža u okviru Facabook grupa, kada se  saznalo šta  desilo sa policajcima koji su izgubili živote na užasan način, dok su obavljali svoju dužnost”.

Ovo je jednostavno preraslo u spontani način da pokažemo dvije stvari, prvo da podržavamo, čuvamo i poštujemo policijske strukture, za koje vjerujemo da rade dobar posao, a drugo  želimo da im  kažemo da oni moraju biti ohrabreni da vjeruju u svoj posao. Kada to kažem, mislim da naredna instanca – tužilaštvo mora da bude efikasnije, brže i rigoroznije u pristupima svima onima koji su spremni da se ogriješe o zakon, dok sudstvo mora da bude spremno da donosi takve presude da obeshrabruju kriminalce – kazao je Zec Filipović.

On je dodao da je skup neka vrsta tihog protesta građana, koji do sada nisu imali ovako grub  primjer nasrtaja na imovinu i ljude u policijskoj uniformi.

Okupljanje se može tumačiti indirektno kao i glas građana da neće više tolerisati život u općoj nesigurnosti i oduzimanje ovlasti onima koji iskreno štite njihove interese – kazao je Zec Filipović.

Skup je dobio veliku podršku iz regiona i univerziteta u BiH. Otvorenom pozivu nevladinim organizacijama se pridružilo još nekoliko organizacija među kojim su Student Parliament of the University of Sarajevo (SPUS), Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, AidBrigade (grupa internacionalnih volontera za zaštitu ljudskih prava) i Uduženje Bosanskih Umjetnika.

Posebna podrška stigla je iz Zagrebačkog kulturnog udruženja “Kultura Snova” i Beogradskog kulturnog udruženja “Krik”, koji izjavljuju suosjećanje i podršku kako porodicama ubijenih policajaca, tako i građanima Kantona Sarajevo.

(FENA)