Građani najnepovoljnije mišljenje imaju o Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku, a najviše vjeruju policiji i vjerskim institucijama

190
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Po rezultatima ankete Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), lideri tri najjače stranke u BiH su predvodnici u negativnom mišljenju građana BiH.

O lideru najveće opozicione stranke u državi Bakiru Izetbegoviću je 59 posto imalo jako nepovoljno mišljenje dok je na drugoj krajnosti 11 posto imalo jako povoljno mišljenje.

Milorad Dodik je jako nepovoljno označen kod 58 posto ispitanih dok je šest posto imalo jako povoljno mišljenje.

Lider HDZ-a Dragan Čović je jako nepovoljan kod 53 posto ispitanih, a u očima devet posto anketiranih je jako povoljan.

Obzirom da je riječ o strankama koje su u svom etničkom biračkom tijelu osvojile izuzetan broj glasova, postavlja se pitanje da li je ovakva percepcija promjena stavova građana, ili neiskren ili neprofesionalan uzorak.

Sa druge strane, prema ovoj anketi, najpozitivniji pogled građani imaju prema lideru DF-a i članu Predsjedništva Željku Komšiću. 18 posto ispitanih je kazalo da ima jako povoljno mišljenje. Međutim, visok je I procenat onih koji imaju izrazito nepovoljno mišljenje, 35 posto. Na primjeru Komšića se najbolje pokazuje polarizacija u Federaciji BiH gdje su stavovi naspram Komšića većinom etnički određeni, kao i uostalom kod drugih političara.

Svi drugi političari imaju ispod 10 posto pozitivnog mišljenja, što pokazuje koliko malo građani vjeruju političarima. Čak 62 posto ih je izjavilo da ne vjeruju ni jednom političaru.

Najveće ukupno povjerenje građani u Bosni i Hercegovini imaju u policiju, 75 posto. U religijske institucije povjerenje ima 72 posto. U Oružane snage vjeruje 64 posto ispitanih. U medije povjerenje ima 54 posto ispitanih. Najmanje povjerenja, po ovom istraživanju, građani imaju u političke stranke, samo 18 posto.

Uzorak je bio 1255 građana iz cijele BiH.