Gradonačelnik Brčko distrikta pohvalio napredak u romskoj zajednici

384
Foto: FENA

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa šeficom Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta Dijanom Pajić posjetio Dnevni centar za djecu u naselju Brod, koji djeluje u organizaciji Omladinskog centra “Vermont” i Udruženja građana “Romi na djelu”, uz podršku međunarodnih organizacija i Vlade Brčko distrikta BiH.

Tom prigodom gradonačelnik Kadrić se upoznao s radom i aktivnostima centra koji broji preko 240 korisnika – djece romske nacionalnosti, te je posebno istaknuo zadovoljstvo činjenicom da sva djeca koja borave u centru redovno pohađaju nastavu u školama na području Distrikta.

“Drago mi je da je učinjen pozitivan pomak, da idete u školu jer imate pravo na školovanje i mi ćemo učiniti sve da ostvarite svoja prava. Motivirat ćemo vaše roditelje i okruženje, da vam bude pružena podrška u školovanju i pohađanju nastave. Kao pozitivan primjer mogu spomenuti i naselje Prutače, gdje imamo povećan broj djece romske nacionalnosti u školama”, kazao je Kadrić.

Djeca su iskoristila su priliku da postave njima zanimljiva pitanja, kao i da iskažu svoje ideje vezano za adaptaciju Centra u idućem razdoblju, te su istaknuli želju za izgradnjom sportskog igrališta, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.