Gradonačelnik Brčkog i premijer FBiH Fadil Novalić posjetili preživjele članove porodice Salihović

478
Foto: Vlada BD

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić juče je, zajedno sa šefom Odjeljenja za komunalne poslove Majazudinom Vehabovićem, održao sastanak s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem i zamjenikom ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžadom Brankovićem.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi u Brčko distriktu, preduzetim aktivnostima Vlade Distrikta kada je u pitanju podizanje privredne aktivnosti lokalne zajednice a govorilo se i o odnosu entiteta prema Distriktu, podjele pomoći od strane MMF-a, te aktivnostima rekonstrukcije Savskog mosta kao i projekta Luka Brčko, i o budućim zajedničkim projektima.

Nakon sastanka, gradonačelnik Kadrić je zajedno sa premijerom Novalićem obišao preživjele članove porodice Salihović, čijih je sedam srodstvenika stradalo 23. oktobra u požaru u brčanskom naselju Suljagić sokak.

Njima je Vlada Brčko distrikta obezbijedila alternativni smještaj u naselju Brka do završetka izgradnje nove stambene kuće, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će također izdvojiti određeni iznos sredstava za pomoć ovoj porodici, saopćeno je.

Podsjetimo, u požaru koji je zahvatio kuću u naselju Suljagića sokak stradalo je sedam članova jedne porodice; Omer i Fahrija Salihović, njihova unuka Mirela i četvero maloljetne djece. Požar su uzrokovale svijeće koje je ova porodica palila jer su živjeli u velikoj neimaštini, bez struje.