Grupa ‘Pravda za Davida’ protiv imenovanja Ćuluma za direktora SIPA-e

771
Foto Fena/Arhiva

Neformalna grupa građana “Pravda za Davida” protiv je  prijedloga da Darko Ćulum bude imenovan za direktora Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te najavljuju da će pozvati građane,  domaću i međunarodnu javnost da to spriječe.

Tvrde da to „predstavlja još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi“, te ujedno i poruka bh. građanima „da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada“.

Zahtijevaju od poslanika predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da ne prihvate imenovanje Darka Ćuluma poziciju direktora SIPA-e i tako bar malo vrate nadu u, kako navode, pravdu građanima ove zemlje.

Umjesto da isti, zbog svega što se dešavalo i dešava u predmetu Dragičević, bude smijenjen sa pozicije direktora policije Republike Srpske i trajno bude udaljen iz bezbjednosne zajednice, Ćulumu se novom funkcijom valjda odaje priznanje za revnosno kršenje zakona, posebno ljudskih i građanskih prava, od strane policije na čijem je čelu. Nažalost, ovo nije prvo nagrađivanje za nerad, nečinjenje i po sudu mnogih, zataškavanje ubistava – tvrdi se u saopćenju „Pravde za Davida“.

Podsjećaju i da su inspektori MUP-a RS, koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani za savjetnike ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo “zaključen” slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu. Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali “greškom”. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije preduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili?

Darko Ćulum je direktor policije koja se 25. decembra 2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod. Na narod koji traži samo jedno – istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga. Umjesto da hapse ubice, policija je hapsila roditelje ubijenog Davida – dodaju u sapćenju.

Iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” najavljuju da  će koristiti sva legalna sredstva da se izbore za pravdu i istinu koja je svima najpotrebnija.

Ukoliko se od imenovanja Ćuluma ne odustane, pozvat ćemo građane i svu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u spriječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića, iako bi funkcija direktora SIPA-e, kao i drugih policijskih agencija po zakonu morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog uticaja – navode u saopćenju.

Neformalna grupa građana “Pravada za Davida” egistira još od marta 2018. godine kada su pokrenuti protesti u Banjoj Luci zbog stradanja mladića Davida Dragičevića.

(FENA)