Guterres: Moramo zaštititi planetu

931

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres kazao je kako se divi hrabrosti i solidarnosti koju je Novi Zeland pokazao nakon terorističkog napada izvedenog u martu.

Guterres koji boravi u posjeti Novom Zelandu, u Aucklandu se sastao s premijerkom Jacindom Ardernt. Tom prilikom je kazao kako obično za ramazan, odabrani mjesec muslimana, posjećuje jednu muslimansku zemlju. Ipak, nakon terorističkih napada koji su ove godine pogodili Novi Zeland, odlučio se posjetiti muslimane u toj zemlji, javlja agencija Anadolija.

Guterres je pohvalio i Ardern na pozivu na zaustavljanje ekstremista te koracima u donošenju novog zakona o kontroli oružja.

Generalni sekretar UN-a tokom trodnevne posjete Novom Zelandu u Christchurchu će se sastati s muslimanima.

U terorističkom napadu na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu, na Novom Zelandu, izvedenom 15. marta poginula je 51 osoba i 49 ranjeno.

Također, Guterres se osvrnuo i na klimatske promjete te dodao kako je vidljivo da blijedi politička volja u borbi protiv klimatskih promjena, a stvari postaju sve gore za one koji osjećaju posljedice klimatskih promjena.

Dodao je kako zemlje nisu ispunile odgovornosti iz Pariskog sporazuma iz 2016. godine.

Ne smijemo dozvoliti nekontrolisane klimatske promjene. Moramo zaštititi živote ljudi i našu planetu – ponovio je Guterres.

Nakon Novog Zelanda, posjetit će Fidži, Tuvalu i Vanuatu kako bi ukazao na probleme koje su uzrokovale klimatske promjene.

(FENA)