Hadžifejzović: Rezali su mi gume tako da se raspadnu pri većoj brzini

482

Senad Hadžifejzović, Belmin Karamehmedović i Elvir Padalović su se složili da su različite vrste pritisaka na medije sve intenzivnije i da vlasti ne biraju sredstva kako da eliminišu medije koji im nisu po volji.

Senad Hadžifejzović je na regionalnom medijskom forumu u Sarajevu koji je organizovala medijska asocijacija SEEMO iz Beča, rekao da, nažalost, i za vrijeme sdeaovske i sdepeovske vlasti pritisci na njegovu televiziju su bili snažni.

„Sve čine i u Sarajevu, ali i u Banja Luci da nas učutkaju. Nakon niza napada i prijetnji ovdje u Sarajevu, podmetnuto je, i to od direktoira RAK-a, da sam nešto rekao. Isključivo politički pritisak i prijetnja“, rekao je Hadžifejzović, osnivač Face TV i urednik Centralnog dnevnika.

Rekao je da su pritisci i fizički, ali i ekonomski.

„Direktor OSA, sličnog i prezimena Osmica, je jasno poručio mom prijatelju – Reci Senadu da se smiri ili će svašta biti. To je filmski, direktor obavještajne agencije prijeti novinaru. Nisam tako otvoreno imao prijetnje ni od jednog tako visokog funkcionera. Zatim su mi sina, koji je direktor Face, napadali. Meni su izrazeli dva puta gume tako da se ne vidi kada priđete autu, već se raspadnu kada se dosegne veća brzina. Jedva sam preživio“, rekao je Hadžifejzović.

Istakao je i da prijete kompanijama da se ne oglašavaju na Face TV.

„Na meti je posebno bio BH telekom. Izgubili smo novac za ‘Lud, zbunjen, normalan’ upravo zbog takvih prijetnji“, ali to se nastavlja“, rekao je Hadžifejzović.

Osnivač Face TV je naglasio da prijetnje dolaze zbog činjenice da medij propituje loše poteze vlasti, razotkriva kriminal, a da je takvih stvari SDA, barem kada je u pitanju Federacija, ima dosta.

SEEMO debata o pritiscima na medije (foto: Udar)
SEEMO debata o pritiscima na medije (foto: Udar)

Belmin Karamehmedović, direktor RTV BiH je rekao da je državni javni emiter godinama pod neviđenim ekonomskim pritiscima koji imaju političku pozadinu.

„Želi se uništiti državna radio-televizija. RTRS je otvoreno prestao da plaća BHRT-u 25 posto naplaćene takse, što su dužni po zakonu, tako da je njihov dug prema nama 50 miliona maraka. RTV Federacije takođe duguje 17 miliona maraka. Mi smo naravno tužili, ali sudstvo i vlast odugovlači i sve čini da se ovo ne završi“, rekao je Karamedhmedović istaknuvši da i ranije parlamenti nisu htjeli učiniti ništa da se obezbijedi naplata RTV takse dok je sistem između tri emitera koliko toliko funkcionisao. Karamehmedović je istakao da dijelu vlasti odgovara da ne postoji državna televizija, a da u tome imaju podršku, više ili manje, entiteskih emitera.

Elvir Padalović, izvršni urednik portala Buka iz Banja Luke je rekao da gotovo od samog osnivanja Buka je pod ozbiljnim prijetnjama i optužbama vlasti.

„Ono što je posebno opasno je da nas zovu izdajnicima Republike Srpske. Znate, u ovakvoj situaciji u BiH neke ljude može potaknuti na nasilje jer se igrate nacionalnim osjećajima. A te optužbe su motivisane time što se kritički odnosimo prema nekim potezima vlasti i ukazujete na korupciju i druge negativne pojave koje postoje i u Republici Srpskoj, ali i u BiH“, rekao je Padalović.