Hajrulah Mučišta za Udar: Molim sve da se uključe u potragu za Merimom

842

Deda desetogodišnje djevojčice Merime Mučišta, koja je nestala 22. avgusta u Sarajevu, kazao je za portal Udar da djevojčica još uvijek nije pronađena.

Merima je tog dana otišla do prodavnice u naselju Vraca, i od tada joj se gubi trag. Porodica je nestanak prijavila policijskoj upravi Novo Sarajevo, ali, kako kažu, nisu zadovoljni kako se istraga odvija.

„Policija Novo Sarajevo mi postavlja pitanja da li si je ubio, prodao, silovao. To je nenormalno! Zato što smo Romi, tako nam govore. Ja sam im rekao, zamisli da je tvoje dijete nestalo a ja te pitam takve gluposti!“ kazao je ogorčeni Hajrulah Mučišta.

Mučišta navodi da je udruženje Roma Lavovi objavilo da će, ko nađe dijete, dobiti nagradu od 30 hiljada dolara. Podsjetimo, „Lavovi“ su udruženje koje se ranije putem društvenih mreža uključilo u potragu za djevojčicom.

„Maik Lav Hrustić, koji je nedavno objavio video, je sportista kojeg prati veliki broj ljudi, i zato sam ga zamolio da putem live-a pokuša doći do bilo kakve informacije. Ne znam šta da radim. Molim i školu da se digne na noge, Merima je peti razred“, ispričao je Hajrulah.

Kritikovao je policiju koja, kako kaže, je mogla da je htjela da sve riješi za 24 sata.

„Ali oni maltretiraju nas. Kako ću ja svoju unuku da prodam? Mi nismo takvi,“ rekao je Hajrulah.

Kazao nam je da živi u šatoru, bez struje, te da telefon puni u prodavnici.

„Policija mi je uzela telefon, ali i broj, a pošto Merima zna broj napamet tražio sam da mi vrate broj samo da me ona može nazvati. Molim radio i sve televizije, sve novinare, da objave, mi smo nemoćni, nemam ni auto da idem ja da je tražim. Nisam  nikome dužan, nisam ni sa kim u svađi, ne znam šta može biti“, kazao je.

Još jednom napominje da je Merimu voljela cijela ulica, da je bila sa svima ljubazna i nikada nigdje nije išla osim škole, prodavnice i džamije.

„Niko da dođe da pomogne, da nešto finansira. U šatoru smo. Izgorena kuća. Obratio sam se raznim organizacijama, dobio sam 5 kila brašna, litar ulja, kilu riže i jedne makarone. To je sve“, kroz suze nam priča Hajrulah.

Porodica moli sve građane koji vide djevojčicu da obavijeste policiju ili da pozovu porodicu na brojeve 061/853-274 i 061/836-682.