HDZ 1990: Prisustvo Roma na listama trebalo bi biti izraženije

Iz HDZ-a 1990 smo dobili i odgovor da „ne raspolažu sa informacijama koliko se Romi žele uključiti u politički život“, ali smatraju da bi zbog brojnosti romske nacionalne manjine u BiH, prisustvo na listama trebalo biti izraženije. Kao jedne od glavnih krivaca za marginalizaciju Roma, HDZ 1990 vidi u aktuelnoj vlasti, koja se, kako ističu, nekorektno odnosi i prema njima i prema Romima

1213
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 (Foto: HDZ 1990)

Na predstojećim Općim/Opštim izborima, Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) nastupiće u okviru Koalicije “Hrvatsko zajedništvo”. Riječ je o koaliciji koja okuplja 12 političkih subjekata i kao takva, kada je riječ o hrvatskom narodu i strankama sa hrvatskim predznakom, predstavlja glavnog oponenta bloku okupljenom oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Iz HDZ-a 1990, ispred “Hrvatskog zajedništva”, Diana Zelenika je kandidatkinja za Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda. Na listama su se našli brojni kandidati za sve nivoe vlasti u Federaciji BiH, no u odgovorima koje smo dobili, potvrđeno nam je odsustvo Roma sa izbornih lista HDZ-a 1990 i cijele koalicije.

Ova stranka je prva odgovorila na naša pitanja, te iz tog razloga, u serijalu koji slijedi, njihove odgovore objavljujemo kao prve. U narednih nekoliko dana, kontinuirano ćemo objavljivati tekstove u kojima su sadržani odgovori stranaka koje su pokazale interes da odgovore na postavljena pitanja.

Opoziciono djelovanje „veže ruke“ HDZ-u 1990

Iako je HDZ 1990 stranka sa nacionalnim predznakom i stranka koja nije aktuelna na cijeloj teritoriji BiH, u gradovima i opštinama gdje je evidentirano prisustvo, za očekivati je angažman na poboljšanju životnih uslova svih građana. Uprkos tome, zbog činjenice da je HDZ 1990 opoziciona partija, na pitanje: „Šta je Vaša stranka konkretno uradila u prethodnom mandatu kako bi poboljšala kvalitet života Roma i Romkinja u BiH?“, odgovorila je vrlo iskreno.

„Na našu i vašu žalost nismo bili u mogućnosti uraditi mnogo, jer nismo ni sudjelovali u vlasti, a svi naši prijedlozi, kako i sami znate postupak kada ste u oporbi, nisu dopirali do vladajućih koji su apsolutno zapostavili sve  što se konkretno moglo uraditi za romsku populaciju u BiH.

Iz HDZ-a 1990 smo dobili i odgovor da „ne raspolažu sa informacijama koliko se Romi žele uključiti u politički život, ali smatraju da bi zbog brojnosti romske nacionalne manjine u BiH, prisustvo na listama trebalo biti izraženije. Kao jedne od glavnih krivaca za marginalizaciju Roma, HDZ 1990 vidi u aktuelnoj vlasti, koja se, kako ističu, nekorektno odnosi i prema njima i prema Romima.

Zašto bi Romi trebali glasati za HDZ 1990?

Kao prednost zbog koje bi Romi trebali glasati za HDZ 1990, dobili smo odgovor da su tolerancija i poštovanje svih naroda u BiH, uključujući i romsku populaciju, misija ove stranke. Govoreći o konkretnim aktivnostima koje bi motivisale Rome da glas ustupe baš ovoj stranci, iz HDZ-a 1990 podsjećaju da se ne radi o značajnim stvarima, koje samim tim nisu ni vrijedne pomena, iz razloga što je u pitanju opoziciona stranka.

Međutim, poruka romskim glasačima i čitaocima našeg portala, u vidu predizbornog obećanja glasi:

„Ako nam pomognete svojim glasovima, moći ćemo uraditi puno više, nego ako ostanemo oporba. Sve što nudimo sadržano je u našem programu, pa i odredba kako će svaka majka u BiH, ako mi budemo dio vlasti, s troje i više djece imati naknadu od 500 KM godišnje. Također smo u socijalnom dijelu programa predvidjeli niz konkretnih mjera: smanjenje troškova električne energije, ukidanje PDV-a na lijekove i nižu cijenu lijekova.

HDZ 1990: Govor mržnje i potkupljivanje romskih birača nedopustivo

“Nikada nismo niti ćemo podržati bilo kakav oblik govora mržnje prema Romima, a ni prema bilo kome drugome koga se diskriminira na bilo koji način (boja kože, nacionalnost, vjerska pripadnost itd.). Mediji su, nažalost, većinom režimski, neobjektivni, imaju svoju uređivačku politiku i koriste se time što nema odgovarajućega zakona o medijima. Ne iskazuje se samo mržnja prema Romima, (a svaki izljev mržnje apsolutno osuđujemo) nego i prema pripadnicima vlastitoga naroda drukčijih političkih opredjeljenja”, rekli su nam iz ove stranke, te dodali da je moguće rješenje za sprječavanje govora mržnje ponuđeno u donošenju odgovarajućih zakonskih odluka na kojima će HDZ 1990 insistirati ukoliko dobije povjerenje glasača na predstojećim izborima. 

Žalosnim i ponižavajućim činom, HDZ 1990 smatra potkupljivanje romskih glasača, ponovo upirući prste u vladajuće političke stranke za koje smatraju da su mogle više uraditi za Rome. Međutim, ističu i krivicu za koju su odgovorni sami Romi time što su spremni prodati svoj glas za novac.

„Nažalost, tome doprinose i sami Romi razmišljajući: bolje išta nego ništa. Znamo kako je 100 maraka koje neki nude velik novac za nekoga, ali bolje je sačuvati svoj obraz nego ga prodati za siću. Na tome i sami Romi moraju poraditi, jer na ovaj način pristaju na svojevrsnu korupciju, a što je drugo kupovina glasa nego korupcija. Zato, za glasačkom kutijom prepoznajte one koji su se spremni boriti za vaše interese, a mi iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo to i jesmo, ubjeđeni su u HDZ-u 1990.

(portal-udar.net)