Historijski susret u Rimu: Papa Franjo pozvao reprezentaciju Roma na utakmicu s Vatikanom

553

Traju završni dogovori oko odigravanja fudbalske utakmice u novembru između reprezentacije Roma i Vatikana u Rimu, koju je inicirao apostolski nuncij u Hrvatskoj, nj. eks. mons. Giorgio Lingua, nakon susreta s Totijem Dedićem, predsjednikom hrvatskog udruženja Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva.

Organizaciju događaja, u sklopu kojeg će biti i privatna audijencija kod Pape Franje, vodi mons. Melchor Sanchez de Toca, predstojnik Vijeća za kulturu i sport Vatikana, u saradnji s Nikolom Krikovićem, asistentom Totija Dedića, a za utakmicu je već rezervisan Stadio dei Marmi, u sklopu sportskog kompleksa Foro Italico.

Kako je Totijevo udruženje neprofitna organizacija, traže se donatori i sponzori za put delegaciji od 30-ak ljudi, uključujući i fudbalere, koji bi nastupili pod imenom „Romi i prijatelji“.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua primio Totija Dedića i predstavnike udruženja Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva (Foto: Jutarnji list)

Pokrovitelj smještaja je Talijanski nogometni savez (FIGC), a još se čeka odgovor iz rimskih prvoligaša Rome i Lazija, a trenutno se pregovara i s Hrvatskim nogometnim savezom i GNK Dinamo. Predstavnici kompanija donatora ili privatne osobe također bi išli na put i u audijenciju kod Pape.

Kao što je poznato, papa Franjo jako je osjetljiv kad su u pitanju Romi, njegova enciklika „Fratelli tutti“ („Svi braća“) o „socijalnom prijateljstvu koje nikog ne isključuje i bratstvo otvoreno za sve“, odnosi se i na Rome, što se moglo vidjeti i na Papinom nedavnom apostolskom putovanju u Mađarsku i Slovačku, prenosi jutarnji.hr.