Hota-Muminović: Ministarstvo će raditi na poboljšanju prilika za učenike romske nacionalnosti

414

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je da će u narednom periodu aktuelizirati temu različitih vidova podrške inkluziji Roma u Kantonu Sarajevo, kao i izradu interresornog akcionog plana za pitanja od značaja za romsku zajednicu, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Ministrica je to izjavila tokom današnjeg sastanka s predstavnicima Udruženja “Kali Sara“ Sanelom Bešić i Dervom Sejdićem, na kojem je razgovarano o unapređenju uvjeta za obrazovanje učenika romske nacionalnosti.

Predstavnici navedenog udruženja istakli su značaj multisektorskog pristupa u rješavanju problema romske populacije te naglasili da je izuzetno značajno usvajanje spomenutog akcionog plana kojim će se propisati obaveze svim nadležnim institucijama.

Dodali su i da je pitanje obrazovanja Roma moguće na adekvatan način riješiti, posebno ako se romskim učenicima osiguraju adekvatni uvjeti za život, socijalna i zdravstvena zaštita, kao i pitanje zapošljavanja romske populacije.

– Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će intenzivno raditi na poboljšanju prilika za učenike iz romske zajednice kako bi sva djeca/učenici imala jednake uvjete za pohađanje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Odgoj i obrazovanje je značajan segment socijalne inkluzije jer od njega zavise zapošljavanje i materijalna nezavisnost pojedinca – naglasila je ministrica Hota-Muminović.