Hrvatska će aktivnije uključiti Rome u provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine

1455
Foto: Udar

U Zagrebu je danas održana konferencija sa kojom je otpočela realizacija velikog projekta koga finansira Evropski socijalni fond, “Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I”.

Ovaj projekat će se primarno fokusirati na poticanje sudjelovanja pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovnom sustavu te proširenju znanja o specifičnostima položaja pripadnika romske nacionalne manjine.

Kako je cilj samog projekta učinkovita provedba politika usmjerenih na nacionalne manjine, Vlada Republike Hrvatske kao organizator konferencije, okupila je veliki broj političkih predstavnika i predstavnike iz nevladinog romskog sektora.

-Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske kao stručna služba vlade, osmislila je strategiju na koji način će funkcionirati projekat, odnosno bit će podijeljen u tri dijela. Prvi je onaj koji se odnosni na obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine, drugi korak je jačanje kapaciteta mladih Roma, a treći korak je vezan za znastveno istraživanje  i prikupljanje važnih podataka za pripanike romske nacionalne manjine  kazao je za portal Udar Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Alen Tahiri (Foto: Udar)

Također, projektnim aktivnostima će se raditi na integraciji pripadnika romske nacionalne manjine te intenziviranju sudjelovanja mladih Roma u provedbi i praćenju predviđenih mjera.

-Resorno ministarstvo vodi evidenciju o broju učenika u srednjim i osnovnim školama te studentima, na žalost trenutno imamo neki mali pad , ali radimo na tome da to popravimo i sprječimo eventualno daljnje odustajanje od obrazovanja. Trenutno imamo oko 5600 učenika u osnovnim školama, 750 srednjoškolaca i oko 22 studenta,ali iz godine u godinu taj se broj povećava. Mi nemamo čarobni štapić da bi nešto preko noći promjenili, ali svakako rezultati su vidljivi – dodao je Tahiri.

Najveći i najizazovniji dio ovog projekta je sustavno rješavanje problema romske zajednice. Do sada su na rješavanju problema Roma radili svi osim Roma, pa s toga ih treba uključiti i s Romima raditi na inkluziji i rješenju njihovih problema.

Trenutno imamo jako pozitivne brojke kada su u pitanju srednje medicinske škole i zdravstvena učilišta, gdje je potvrđen jako veliki broj Roma iz godine u godinu, što je očiti dokaz da se može i hoće. O točnim brojkama ne mogu da govorim, ali mogu da najavim da ćemo uskoro napraviti popis Roma, te ćemo znati točan broja Roma u Hrvatskoj te vjerujem da će taj broj biti većo od navodnih 15 000 do 18 000. Moje pretpostavke su da brojka ide preko 40 000 Roma u cijeloj Hrvatskojizjavio je Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina u Saboru R.Hrvatske.

Saborski zastupnik, Veljko Kajtazi (Foto: veljkokajtazi.com)

Cilj ovog trogodišnjeg projekta je uključivanje pripadnika romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo, te provedb Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

(portal-udar.net)