Hrvatska mnogo čini za romski jezik

579

U Zagrebu je održana dvodnevna konferencija povodom Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika organizovana od Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i saborskog zastupnika i predsjednika Organizacijskog odbora Veljka Kajtazija.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je je istaknuo da su prije deset godina u Hrvatskom saboru dali podršku inicijativi za proglašenje Svjetskog dana romskog jezika i time bili prvi parlament u svijetu koji je to učinio. Tu inicijativu tri godine kasnije prepoznao je i UNESCO i 5. novembar proglasio Svjetskim danom romskog jezika.

– Kao dio zaštićenog UNESCO-ovog nasljeđa, romski jezik nastavlja obogaćivati našu hrvatsku, europsku i svjetsku baštinu. Jezik je bio i ostaje jednom od presudnih sastavnica identiteta svakog naroda. On nam omogućuje očuvanje i prenošenje vlastite kulture na sljedeće naraštaje, povezujući nas s našim precima i potomcima, poručio je Jandroković.

Upozorio je kako se Romi i dalje suočavaju s nizom izazova no da je dio odgovora na njih i u upoznavanju neromskog stanovništva o posebnostima jezika, kulture i istorije Roma.

Uz saborske zastupnike, skupu su prisustvovali i drugi gosti.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fucsh naglasio je važnost obrazovanja jednog naroda za što je jezik jedan od ključnih elemenata.

– Da bi to mogli Romi u Hrvatskoj i diljem svijeta, oni trebaju svoj jezik na kojem će svoja iskustva, kulturu i običaje prenositi na mlađe generacije. U tome imate punu podršku hrvatske Vlade, poručio je.

Mehmed Mujić saradnik za Romska pitanja Tuzlanskog kantona i Ministar znanosti I obrazovanja Hrvatske Radovan Fuch
Mehmed Mujić saradnik za Romska pitanja Tuzlanskog kantona i Ministar znanosti I obrazovanja Hrvatske Radovan Fucsh

Saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi rekao je kako je broj studenata Roma u zadnjih pet godina udvostručen kao i broj stipendija.

Podsjetio je da je 14 godina prošlo od izlaska prvog Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika, kojem je autor, te naglasio da su Romi jedina nacionalna manjina u Hrvatskoj koja je, prema posljednjem popisu stanovništva, uspjela povećati broj svojih pripadnika, dok su sve ostale manjinske zajednice pale i za 20 posto.

Gost konferencije je bio i Mehmed Mujić, saradnik za Romska pitanja Tuzlanskog kantona i potpredsjednik Međunarodne unije Roma je istakao da Hrvatske može biti primjer u rješavanju romskih pitanja.

-Insistiraću na tome da da ministarstva obrazovanja uvedu romski jezik u svim osnovnim školama, kao izborni predmet te da državne, ali i obrazovne institucije zaposle obrazovane  Rome, a da se u školama koristi literatura od naših poznatih romskih pisaca kojih ima, ali dio ljudi koji donose odluke nije upoznat sa njihovim radom, rekao je Mujić.

Na konferenciji su uručene nagrade za životno djelo “Ferenc Sztojka” i “Šaip Jusuf” koji dodjeljuje Savez Roma “Kali Sara” iz Hrvatske književniku i romskom aktivisti Jožeku Horvatu iz Slovenije te Nedžatinu Kamberovskom, dugogodišnjem članu Vijeća romske nacionalne manjine Zagreba i osnivaču prvog romskog kulturnog društva u Zagrebu.