HRVATSKA: Načelnik prijetio romskoj djeci i pucao iz pištolja

880
Ivica Turić

Protiv načelnika Općine Perušić u Hrvatskoj, Ivice Turića, podignuta je optužnica zbog kaznenih djela prijetnje i povrede djetetovih prava, objavilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) nakon provedenog istraživanja da je Turić u avgustu ove godine pištoljem prijetio djeci kod romskog naselja u Perušiću.

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću izvijestilo je da se hrvatski državljanin (1959.) “tereti da je 9. avgusta 2020. na području Općine Perušić, s ciljem da uplaši 8-godišnje i 12-godišnje dijete, uputio im riječi prijetnje i razne psovke, a potom iz pištolja ispalio tri hica u zrak, što je kod djece izazvalo osjećaj straha.”

Turić se također tereti da je potom, u cilju da uplaši njihovu majku i baku, kroz otvoreni prozor automobila prema njima usmjerio cijev pištolja i zaprijetio im smrću.

Optužnicom se precizira da se Turića tereti za ozbiljnu prijetnju i to po posebnom članku, jer je prijetnju počinio u obavljanju javne ovlasti i s njom povezanog položaja.

Predviđena kazna za to djelo je od šest mjeseci do pet godina zatvora. I za drugo kazneno djelo Turića optužnica tereti po težem stavku, za grubu povredu djetetovih prava, za što zakon predviđa kaznu zatvora od jedne do pet godina, prenijela je Hina.

Negiramke optužbe

Turić je nakon događaja kazao za hrvatske medije da je priča izmišljena, da on nema pištolj niti da ga je tada imao, te da je od svega u prijavi Nataše Amić, istina da je tad bio na svom imanju koje je kilometar od centra Perušića i oko 500 metara od kuća romskih porodica Amić.

Načelniku je izrečena mjera zabrane približavanja Nataši Amić ne bliže od 100 metara, a optužnicom je predloženo da sud produži naložene mjere opreza zabrane približavanja žrtvama.

(portal-udar.net)