Hrvatska: Obilježen Dan sjećanja na romske žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu 

946
Foto: Udar

Juče je u mjestu Uštice, nadomak Jasenovca obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu – samudaripen (masovna ubistva). 

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen obilježava se 2. augusta, a  kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Na inicijativu Saveza Roma u RH “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, ovaj datum prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom II Svjetskog rata.

Foto: Udar

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen. Tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačkom, donijeto je zakonodavstvo unutar kojega su donesene i odredbe o rasnoj pripadnosti, a koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

“Današnji dan je veliki i bolni dan za sve pripadnike romske zajednice. Ovdje u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac ubijena je gotovo cijela romska populacija Hrvatske i susjednih zemalja. Tu je napravljen genocid nad nedužnim Romima i  drugim narodima. Ubijani su  na najbrutalnije načine, a pravi broj ubijenih Roma se nikada neće saznati, jer to je bila dehumanizacija Roma na toj razini da nisu imenima popisivani nego vođeni po broju vagona u kojima su dovezeni.” rekao je Veljko Kajtazi saborski zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Foto: Udar

Od maja 1942. godine svi Romi s područja NDH su deportirani u teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni po dolasku u logor nisu uvijek bili upisivani po imenu, tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u navedenom logoru.

Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, od kojih je 5.608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.

“Ono što se dogodilo u povijesti ne treba i ne smije se prešućivati ni zaboraviti. Važno je zbog generacija koje dolaze i važno je zbog manjinskog romskog naroda”,  izjavio je ministar Davor Božinović.

Foto: Udar

Oraganizacioni odbor obilježavanja ovog tužnog dana svake godine bilježi sve veći broj posjetioca, udruga i drugih državnih i političkih institucija što svakako pokazuje kako raste svijest i dolazi do povećanja pozitivnih promjena u hrvatskom društvu. U svojoj izjavi za medije saborski zastupnik Kajtazi također je najavio da će uskoro početi i gradnja memorijalnog centra u mjestu Uštice, u kojem se nalazi 21 masovna grobnica u kojima su pokopani Romi.

Na komemoraciji su sudjelovali i vijence položili izaslnici Predsjednice Republike, Vlade i Sabora, političkih stranaka, kao i brojnih udruga iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja.

(portal-udar.net)