Hrvatska: Predstavljen pilot-projekat Roma mentora

Nakon edukacije, koju će provesti češki stručnjaci, Romi mentori će pružati podršku u radu probacijskim uredima, policiji, Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za javno zdravstvo, Državnom inspektoratu, tijelima sistema socijalne skrbi i obrazovnim institucijama

529
Čakovec

Radi zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine iz Međimurja u Hrvatskoj, Ministarstvo pravosuđa i uprave ove države počelo je implementaciju Pilot projekta Roma mentora.

Ovaj projakat danas je prezentovan u Čakovcu.

Pilot projekat će se provoditi u okviru projekta unapređenja zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz jačanje kapaciteta probacijske službe vrijednog 2,1 miliona eura, finansiranog iz Norveškog finansijskog mehanizama.

Dio novca namijenjen je zapošljavanju šestero pripadnika romske nacionalne manjine s područja Međimurske županije na 19 mjeseci kao Roma mentora.

Nakon edukacije, koju će provesti češki stručnjaci s iskustvima u sličnim projektima, Romi mentori će pružati podršku u radu probacijskim uredima, policiji, Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za javno zdravstvo, Državnom inspektoratu, tijelima sistema socijalne skrbi i obrazovnim institucijama.

Državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske Josip Salapić istakao je plan da se tim projektom pripadnici romske nacionalne manjine potpuno asimiliraju u društvo.

“Želimo da se potpuno posvetite školovanju, da se zaposlite, da vašu obitelj odgajate u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske”, poručio je Salapić.

Ovo je prvi Pilot projekat Roma mentora u Hrvatskoj.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Vladimir Faber kazao je kako od tog projekta imaju velika očekivanja.

“Omogućit će dvosmjernu komunikaciju između institucija i romskih naselja i između institucija međusobno”, rekao je Faber.

Dodao je da su najveći problemi u romskih naseljima siromaštvo, socijalna isključenost, loša obrazovna struktura i kriminalitet maloljetnika, što se može promijeniti međusobnom komunikacijom.