Hrvatska: “Tjedni jednakosti”, projekat približavanja romskoj nacionalnoj manjini

Organizatori su poručili da je diskriminacija nedopustiva i da je na svima nama da rušimo predrasude i promijenimo trenutnu situaciju

516

Tokom jedne godine svaki četvrti Rom ili Romkinja doživi diskriminaciju, stoga kroz “Tjedne jednakosti”, koji se održavaju u osam gradova u Hrvatskoj, civilne organizacije kampanjom #ProBudiJednakost žele upozoriti na posljedice diskriminacije i probuditi jednakost u hrvatskom društvu.

Ovog vikenda projekat počinje u Rijeci, koja je uz Zagreb, Beli Manastir, Kutinu, Vodnjan, Slavonski Brod, Čakovec i Karlovac, jedan od gradova u kojem će se u sklopu ove manifestacije održati prigodni programi.

Organizatori projekta, Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske, žele upozoriti na posljedice diskriminacije i probuditi svijest o jednakosti.

“Tjednima jednakosti i kampanjom #ProBudiJednakost želimo upoznati sugrađane s raznim oblicima, manifestacijama i posljedicama diskriminacije, socioekonomskih nejednakosti koje Romi u Hrvatskoj trpe i s kojima su suočeni na svakodnevnoj razini”, kazala je Sandra Kasunić iz Centra za mirovne studije.

Organizatori su poručili da je diskriminacija nedopustiva i da je na svima nama da rušimo predrasude i promijenimo trenutnu situaciju.

Projekat će se u Rijeci održati od 24. jula do 14. avgusta u prostoru Exportdrva.

Prema programu, u subotu i nedjelju 24. i 25. jula u 19.30 sati prikazivat će se predstava »Pogledaj me« Romana Nikolića, nastala u saradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem. Ova predstava istražuje i progovara o identitetu i društvenim odnosima.

Riječ je o predstavi koja je 2017. godine osvojila Nagradu hrvatskog glumišta, a autori su joj dva pripadnika romske nacionalne manjine.

Ulaz je besplatan, ali prema epidemiološkim mjerama, obavezna je rezervacija karata na prijave@cms.hr.

U ponedjeljak 2. avgusta u Galeriji Kortil bit će otvorena audio-vizuelna izložba »Jednog dana život će biti lijep« autorica Barbare Matejčić i Ane Opalić.

Izložba je nastavak projekta »Kad odrastem, bit ću bogatašica«, biće otvorena do 14. avgusta 2021, a predstavlja prostore u kojima žive romska djeca.

“Htjeli smo ukazati na teške uvjete u kojima romska djeca žive i dovesti to u korelaciju s njihovim obrazovnim rezultatima. Nejednakost u kojoj odrastaju nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove”, istakla je koautorica izložbe, novinarka Barbara Matejčić.