Hrvatska: Uhapšen muškarac koji se povezivao s ubistvima romske djece

Advokat Duško Tomić tvrdi da mu je Čaušević svojevremeno priznao da su pripadnici hrvatskih oružanih snaga (HOS) pobili romsku djecu, koja su u autobusima putovala iz BiH prema zapadnoj Evropi

2518
Nijaz Čaušević Medo

Pulska policija u naselju Kavran privela je dvojicu muškaraca koji se sumnjiče da su počinili niz kaznenih djela, od prevare i falsifikovanja dokumenata do iznude.

Kako mediji pišu, jedan od njih je Nijaz Čaušević Medo (66), kojeg se povezivalo s ubistvima romske djece u BiH tokom rata, dok je druga privedena osoba navodno njegov sin. Oni su, prema navodima policijske uprave istarske, počinili nekoliko kaznenih djela iznude, prevare i falsifikovanje dokumenata.

Kako je saopštila policija, dvojica muškaraca se sumnjiče da su od novembra 2019. do 8. januara telefonom prijetili 68-godišnjaku, tražeći od njega novac za nepostojeći dug. Od oštećenog su tražili hiljade kuna te su mu prijetili da će ga fizički povrijediti i oduzeti mu imovinu.

Osim iznuđivanja, Čaušević se sumnjiči i da je prevario oštećenog. Naime, 68-godišnjak je Čauševiću povjerio brigu oko psa dok je boravio u inostranstvu, što je on iskoristio te mu lažno prikazivao da je pas bolestan i da mu je potrebna operacija tako da je oštećeni za potrebe nepostojećeg liječenja psa uplatio nekoliko hiljada kuna.

Uhapšeni se terete i da su se dvojici slovenskih državljana predstavljali kao službene osobe koje im mogu pomoći oko legalizacije objekata na području naselja Kavran. Od 34-godišnjeg slovenskog državljanina u prvih šest mjeseci 2018. godine uzeli su više hiljada kuna, nakon čega su mu dostavili krivotvoreno rješenje suda vezano za legalizaciju, dok su krajem prošle godine od 58-godišnjeg slovenskog državljanina također tražili više hiljada kuna da mu ne bi srušili nelegalizirani objekat. Kako bi im oštećeni povjerovao, počinitelji su falsifikovali i rješenje o uklanjanju objekta i drugu službenu dokumentaciju, saopćeno je.

Prema pisanju medija, Nijaz Čaušević Medo je priznao sudjelovanje u ubistvima romske djece radi prodaje organa, no on je to kasnije demantovao. Pokolj se dogodio 1992. u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, gdje su tijela pronađena i ekshumirana 2004. godine.

Advokat Duško Tomić tvrdi da mu je Čaušević svojevremeno priznao da su pripadnici hrvatskih oružanih snaga (HOS) pobili romsku djecu, koja su u autobusima putovala iz BiH prema zapadnoj Evropi. Djeci su navodno izvadili organe koje su kasnije prodavali na crnom tržištu organa.

Čaušević je hrvatskim medijima kazao da nije ni čuo za takav zločin, a kamoli ga počinio, ali prema vlastitom priznanju, u BiH ne može ući jer su ga ovdje proglasili ratnim zločincem.

(portal-udar.net)