Human Rights Watch upozorio: Ukrajinski ekstremisti pozivaju na nasilje nad Romima

604

Pedesetak ekstremno desničarskih radikala, od kojih su neki nosili zapaljene baklje, u oktobru je išlo je od vrata do vrata u ukrajinskom gradu Irpin, blizu Kijeva, uzvikujući slogane mržnje i pozivajući na nasilje nad lokalnim Romima. Također su išarali ogradu na jednoj od romskih kuća, ispisujući pogrdne nazive.

Marš je očito bio odgovor na prijavljeni napad na muškarca koji se desio dva dana ranije, a navodno su ga napala dvojica romskih tinejdžera. Policija je posmatrala marš, ali nije intervenisala. Nekoliko gradskih dužnosnika, uključujući gradonačelnika, odbilo je osuditi govor mržnje i prijetnje upućene Romima, ali je priznalo da je to „uplašilo Rome i natjeralo ih da se sakriju u svojim kućama“.

Jedan policijski službenik nazvao je marš „mirnim okupljanjem“.

Da li je znao da je među onima koji su marširali najmanje jedan od vođa ukrajinske desničarske paravojne grupe C14, navodi Human Rights Watch.

Članovi C14 su 2018. godine gađali žene i malu djecu kamenjem i biber sprejom, nakon što su im zapalili šatore u napadu na romsko naselje u Kijevu, ali napadači su ostali na slobodi. Još jedan napad, koji je izvela druga ekstremno desničarska grupa u blizini Lavova 2018. godine, rezultirao je smrću jedne osobe i povredama nekoliko drugih, uključujući dijete, navela je ova organizacija.

Marš iz oktobra izazvao je val govora mržnje na internetu protiv romske zajednice u nekoliko ukrajinskih gradova, izjavila je romska aktivistica Anzhelika Bielova.

Kako je kazala, njeni prijatelji i kolege također su primali prijetnje, a ona je bila napadnuta nožem u svom stanu 2019. godine. Obzirom da motivi napadača nisu utvrđeni, njene kolege vjeruju da je razlog njen aktivizam.

„Ono što me plaši je to što ne razumijemo kada se govor mržnje može pretvoriti u zločine iz mržnje“, rekla je Bielova.

Romi u Ukrajini često se suočavaju s nasiljem, ali službene istrage rijetko daju rezultate. Niko nije odgovarao za ubistvo Mikole Kaspitskog, vođe romske zajednice u regiji Harkov 2017. Ranije ove godine, slučaj je zatvoren po četvrti put zbog zabrinutosti da ga policija pokušava sabotirati.

Ukrajina bi trebala raditi da ukloni diskriminaciju Roma i osigurati da se zločini i pozivi na nasilje nad njima temeljito istraže, pozvao je Human Rights Watch.