Humanitarne akcije za Dan volontera u Prnjavoru i Vukosavlju

1230
Donacija u namještaju (foto: Udar)
Donacija u namještaju (foto: Udar)

Udruženje „Romska djevojka-Romani ćej“ iz Prnjavora kao članica pokreta mladih „Vrijedni pažnje“ je za Dan volontera, 5. decembar, izvela niz huminatarnih akcija. Aktivnosti su započete uličnom akcijom tako što su  građanima dijelili kolačiće i čokoladice sa motivacionim porukama. Nakon toga članovi udruženja iz Prnjavora su posjetili romsko naselje u Opštini Vukosavlje te porodici koja nema namještaja u kući kao ni osnovnih sredstava za život, uručili dva kreveta koja je doniralo Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle. Udruženje „Romska djevojka-Romani ćej“ je takodje obezbjedilo za četiri romske porodice odjeću i obuću za odrasle i djecu te kolica i nosiljku za bebe.

Mlade volonterke u Prnjavoru (foto: Udar)
Mlade volonterke u Prnjavoru (foto: Udar)

Majka četvero djece koja je u petom mjesecu trudnoće Romana Aljić nije mogla da sakrije osmijeh i zahvalnost kada je vidjela krevete, jer to za nju znači kako je rekla, da barem djeca više neće spavati na podu.

„Hvala. Lijepo je vidjeti da ima dobrih ljudi koji žele pomoći“, rekla Aljić.

Kako je dan bio previše kratak za sve isplanirane aktivnosti, volonteri udruženja „Romska djevojka-Romani ćej“ su drugi dan posjetili zajedno sa Centrom za socijalni rad žene iz ruralnih područja i višečlane porodice iz Prnjavora. Razgovarali su o njihovim pravima i potrebama te problemima sa kojima se svakodnevno susreću. Na kraju razgovora su im uručili prigodne poklone koje su finansirali Udruženje žena Romkinja „Bolja Budućnost“ Tuzla i Fondacija CURE Sarajevo.

Foto: Udar
Foto: Udar

„Posebno su nam se obradovale osobe treće dobi, starice od 76 i 90 godina koje planiramo nastaviti posjećivati češće i provesti s njima jedan dio vremena u razgovoru„- izjavila je predsjednica udružnja Romska djevojka Snježana Mirković te dodala da sve osobe zavređuju pažnju, toplu riječ i zagrljaj.