Humanost na djelu: Merhamet u Novom Travniku pomaže svojim najstarijim sugrađanima

Općina Novi Travnik je finansirala projekat u periodu od šest mjeseci u 2018. godini, a OO „Merhamet“ Novi Travnik u suradnji sa RO „Merhamet“ Travnik, nastavit će projekat i u 2019. godini

1712
Foto: Merhamet Novi Travnik

OO “Merhamet” Novi Travnik, u proteklih šest mjeseci sprovodio je projekat „Kućne njege“ za stare iznemogle osobe. Projekat je zasnovan na podacima da u ovoj općini oko 30 posto osoba ima potrebu za tuđom njegom i pomoći. Iako postoje ustanove za takve osobe, boravak u njima nisu svi u mogućnosti da priušte.

Volonteri merhameta, zajedno sa dr. Fatimom Lozo iz Doma zdravlja Dolac na Lašvi kod Travnika, koja je vodila medicinsku brigu o ljudima, gotovo svakog dana su bili na terenu.

Pored osnovnih zdravstvenih pregleda, mjerenja krvnog pritiska, šećera u krvi i kontrolu korištenja lijekova, volonteri su korisnicima ovog humanitarog projekta pružali uslugu plaćanja računa i čišćenja stanova.

Drugi dio projekta, obuhvatao je kupovinu i doniranje raznih lijekova, prehrambenih i higijeskih paketa, ortopedskih pomagala i drugih proizvoda koji su bili neophodni za pristojan život.

Fatima Mumbašić, jedna od korisnica, rekla je da je ponovo, barem na trenutke, bila sretna.

„Jedva čekam da mi dođu u posjetu. Voljela bih da se ovo nastavi. Nisu svi u mogućnosti da plaćaju smještaj“, izjavila je Fatima.

Volonter koji je učestvovao u projektu, Šaban Dedić, rekao je da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je bio jedan od odabranih volontera. Kaže da mu je želja da ostane u ovom timu, jer mu je ovaj projekat omogućio da se konkretno bavi humanitarnim radom.

Projekat „Kućne njege“ naišao je na pozitivne reakcije i punu podršku i od samih građana Novog Travnika.

Munib Hajrić, sekretar OO „Merhameta“ Novi Travnik, kaže da je svakodnevno nailazio na brojne pozitivne reakcije sugrađana i sugrađanki. Želja mu je bila da uključi mlade ljude koji su nezaposleni i steknu iskustvo, a ujedno i da obogate svoj humanitarni rad.

„Ovo je prvi projekat koji je dobila naša općina od strane MDD „Merhamet“  RO Travnik, a finansirala gs je naša Općina Novi Travnik, na čelu sa načelnikom Refikom Lendom“, rekao je Hajrić.

Općina Novi Travnik je finansirala projekat u periodu od  šest mjeseci u  2018. godini, a OO „Merhamet“ Novi Travnik u suradnji sa RO „Merhamet“ Travnik, nastavit će projekat i u 2019. godini.

(portal-udar.net)