I ove godine širom BiH se održava kampanja “Mjesec dana ženskog romskog aktivizma”

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se odvijati u narednih mjesec dana tokom kojih se želi ukazati na položaj žena, s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život, te omogućiti uživanje svih ljudskih prava i dostojanstven život

1310
Foto: Udruženje Romska djevojka-Romani ćej

Juče je zvanično započela jedanaesta po redu kampanja Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju provodi Ženska romska mreža “Uspjeh”.

Kampanja je počela uličnim akcijama na trgovima u Tuzli, Prnjavoru, Kaknju, Modriči, Visokom i Bijeljini. Kampanjom se godinama upozorava na izuzetno težak položaj Romkinja koje se nalaze u diskriminirajućem položaju. Ovo se posebno odnosi kada su radi o zapošljavanju, učešću u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti.

U prilog ideji kampanje, idu i podaci relevantnih institucija koje pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja i diskriminacije.

Kroz kampanju se takođe ukazuje da žene nisu ravnopravne, te da njihove potrebe i položaj nije vidljiv u javnim politikama. Ono što se takođe želi iskomunicirati je potreba za osjećajem sigurnosti.

RAVNOPRAVNOST je moje pravo, a ne privilegija.
SIGURNOST je moje pravo, a ne privilegija.
VIDLJIVOST je moje pravo, a ne privilegija.
UKLJUČENOST je moje pravo, a ne privilegija.
DOSTOJANSTVO je moje pravo, a ne privilegija.

Uličnu akciju u Prnjavoru godinama unazad organizuje Udruženje Romska djevojka-Romani ćej. Dijele se karanfili i razgovara sa prolaznicima o položaju Romkinja u BiH.

U isto vrijeme je i Udruženje za razvoj i edukaciju mladih ljudi “Siguran korak Urem” iz Bjeljine, takođe obilježilo početak kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma. Članice i volonteri udruženja su na Gradskom trgu dijelili karanfile i čestitke koje su predhodnih dana pripremale Romkinje koje su korisnice udruženja.

Žene zaslužuju pažnju svaki dan a ne samo jedan dan u godini. Cilj kampanje jeste da se ukaže na svjest žena i da Romkinje mogu i moraju biti uključene u svim sverama zivota – rekla je Begzada Jovanović, projektna koordinatorica druženja te poželjela svim ženama srećan praznik.

Udruženje “Siguran Korak Urem” već tri godine tradicinalno obraduje svoje sugrađanke sa prigodnim poklonom na Svjetski dan žena, ali i ugodnim razgovorom i druženjem. Njihovu akciju podržao je Fond mladih femistikinja “FRIDA”.

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se odvijati u narednih mjesec dana tokom kojih se želi ukazati na položaj žena, s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život, te omogućiti uživanje svih ljudskih prava i dostojanstven život.

Inače, ulična akcija u sklopu kampanje se održala u sklopu regionalnog projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III” koji podržava Austrijska razvojna agencija u saradnji sa CARE Intrenational Balkans.

(Portal Udar)