I Romkinje žrtve cyber nasilja

1016
Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja Narandžastog dana, dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, jučer je u Banjaluci organizovana javna diskusija o cyber nasilju.

Panelistkinje Milica Pralica, predsjednica udruženja “Oštra nula”, Dajana Mirković, udruženje “Romska Djevojka/Romani ćej”, i Nataša Stanković, službenica Zavoda za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, podijelile su svoja iskustva i predstavile probleme modernog društva sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Pralica je naglasila da je cyber nasilje postalo dio njenog novinarskog i aktivističkog života.

“U početku sam bila isprepadana, a sada sam već šablonski naviknuta šta treba da uradim kada mi neko prijeti. Napravim screenshot i proslijedim policiji. Ali svakako da je drugačije kada vam se to prvi put desi. Pogotovo kada ste žena i kada ste predmet seksualnih frustracija muškaraca. Prvi put mi se to desilo kada sam podržala protest radnica u Tuzli. Moje fotografije su osvanule na internetu, nakon čega mi je stiglo mnoštvo prijetećih poruka sa lažnih profila”, prisjetila se Pralica.

Dodala je da ju je bilo stid povjeriti se roditeljima.

“Neki od prijatelja su mi savjetovali da deaktiviram društvene mreže, ali nisam to htjela uraditi, jer bi to značilo da su oni pobijedili. Problem je što šutimo o nasilju koje doživljavamo, ali  i što društvo kao takvo opravdava nasilje već od ranog djetinjstva. U okviru ogranizacije prve Povorke ponosa susreli smo se sa brojnim uvredljivim porukama. Ali ono što nas je iznenadilo je uzrast onih koji su ih slali. Riječ je o mladima od 12 do 15 godina”, kazala je.

Žrtva sajber nasilja bila je i druga panelistkinja, Dajana Mirković, iz udruženja “Romska Djevojka/Romani ćej” iz Prnjavora.

“Doživjela sam cyber nasilje koje sam i prijavila policiji, ali nisu pomogli. Na Facebooku je bila stranica Izbor za Miss, gdje su djevojke mogle postaviti svoje fotografije i takmičiti se. I sama sam učestvovala, te u jednom trenutku imala i vodstvo. Međutim, tada je nastala situacija u kojoj je administrator stranice sa raznih lažnih profila počeo slati uvredljive poruke na moj račun”, ispričala je Mirković.

Ispostavilo se da je takmičenje bilo lažno, pa je tu informaciju objavila na svom profilu, što je izazvalo novi val uvreda.

“Dva dana sam se zatvorila u kući i nisam izlazila nigdje. A onda sam odlučila da to prijavim. Otišla sam u najbližu policijsku stanicu gdje su na to sve rekli da je bolje da ih ne prijavljujem, jer ću kazne platiti ja, a ne oni”, rekla je Mirković.

Nataša Stanković, službenica Zavoda za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, naglasila je da je strašno šta današnje generacije doživljavaju, te dodala da je neophodno razgovarati o problemu cyber nasilja još od osnovne škole, te uključiti vladu.

“Mislim da dosta toga potiče od današnjeg materijalizma, jer se djecu procjenjuje na toj osnovi. Ja sam imala divno djetinjstvo. Bili smo svi isti i nije bilo razlika. U moje vrijeme se nije znalo koje je doktorsko dijete, a koje radničko. Danas je problem u materijalnom društvu koje dijeli djecu”, zaključila je Stanković.

Upotrebom informacionih i telekomunikacijskih sredstava, nažalost, došlo je i do zloupotrebe, naveli su organizatori diskusije.

“Cyber nasilje je svako namjerno, ponavljano i agresivno ponašanje pojedinca ili grupe ljudi upotrebom informatičkih i/ili telekomunikacijskih sredstava, čija je namjera oštećivanje ili zlostavljanje drugih. Želimo građane informisati o ovom problemu, prodiskutovati sa njima te nadamo se podići svijest o prisutnosti ovog problema u našem društvu”, kazali su.

(portal-udar.net)