Ian Hancock, renomirani romski lingvista, postao oficir reda britanske imperije

Hancock je već dugo posvjećen borbi za prava Roma. Objavio je desetine članaka i knjiga o Romima iz antropološke, istorijske ili jezičke perspektive

1460
Dr. Ian Hancock (Foto: Youtube screenshot)

Krajem 2018. godine, Dr. Ian Hancock, renomirani lingvista romskog porijekla koji je doprinjeo razumijevanju kreolske lingvistike, romskog jezika i emancipacije romskog naroda, postao je oficir reda britanske imperije kraljice Elizabete II.

„Veoma sam se iznenadio kada sam saznao da mi je ukazana ova čast. Mislim da bi trebalo poštovati mnoge druge koji su dali veći doprinos u borbi za naš narod nego što sam ja”,
rekao je Hancock za novinsku agenciju Romea.cz pred njegovu posjete Češkoj Republici.

„Pozvan sam da se pridružim komisiji zaduženoj za izgradnju spomenika našim Romima koji su ubijeni tokom holokausta u Lety u Písku“, objasnio je Hancock. Ugledni lingvista, čije je romsko ime Yanko le Redžosko, napisao je mnoge naučne radove o kreolskim jezicima, istoriji romskog naroda i romskog jezika.

Od 1972. do nedavno, Hancock je predavao na Teksaškom univerzitetu u Austinu, gdje je predvodio Odsjek za romske studije. Godine 1978. počeo je raditi sa Yul Brynnerom i Ronald Leeom u različitim međunarodnim romskim organizacijama.

Hancock je već dugo posvjećen borbi za prava Roma. Objavio je desetine članaka i knjiga o Romima iz antropološke, istorijske ili jezičke perspektive.

Jedna od Hancockovih najpoznatijih publikacija je Parijin sindrom, objavljen u češkom prijevodu kao Země utrpění (Signeta 2001), koji razmatra položaj Roma nakon Drugog svjetskog rata. Poznat je po tome što je uveo termin porrajmos kao termin za romski jezik za genocid koji su nacisti počinili protiv Roma.

Hanckock je rođen 1942. u Engleskoj, gdje su se njegovi preci sa očeve strane preselili iz Mađarske. Njegova majka je bila Romanichal (britanski Romi) i imala je irsko porijeklo.

Najdragocjeniji poredak Britanske imperije je britanska čast koju je kralj George V 1917. osnovao kao opći poredak zasluga za civile koji su služili kao neborci za vrijeme Prvog svjetskog rata, a 1918. formalno je podijeljen na civilne i vojne.
U 2015. godini Petr Torak, romski emigrant iz Češke u Ujedinjeno Kraljevstvo, postao je član najuglednijeg reda Britanskog carstva (MBE) za svoj rad sa romskom zajednicom u Velikoj Britaniji kao britanski policajac.

(portal-udar.net/romea.cz)