Ibrahim Spahić uputio poziv na javno čitanje Opće deklaracije o ljudskim pravima

Deklaracija otkriva kiselost "obojenih i prefarbanih " društva i država i međunarodne zajednice i poput rendgena aparata daje neumoljivu sliku stvarnosti u kojoj živimo, navodi se u pozivu

1281
Ibrahim Spahić

Povodom Dana ljudskih prava predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić je uputio poziv na javno čitanje Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Opća deklaracije o ljudskim pravima je kao  Hipokratova zakletva bitna za svaku građanku i svakog građanina i njeni principi su osnova za ljudsko dostojanstvo. U borbi ljudske obitelji za ostvarivanje pravde, slobode, razvoja i mira i  za donošenju ustavnih i zakonskih rješenja u demokratskim  društvima  i državama, Deklaracija je osnovna inspiracija za bolji život i humaniji svijet – navodi Spahić u pozivu.

Naglašava da Deklaracija daje smisao i međunarodnoj zajednici i njenim organizacijama i institucijama. Njeno nepoštivanje dovodi do ugrožavanja  ljudskih prava i sloboda na svim paralelama i meridijanima svijeta, u razvijenim i nerazvijenim zemljama, u bogatim i siromašnim društvima.

Nedopustivo je da se gazi ljudsko dostojanstvo na bilo kojoj osnovi i od bilo koga, kaže Spahić.

Deklaracija otkriva kiselost “obojenih i prefarbanih ” društva i  država i međunarodne zajednice i poput rendgena aparata daje neumoljivu sliku stvarnosti u kojoj živimo, navodi se u pozivu.

Ukoliko nema znanja, sposobnosti i odgovornosti  za reakciju i nužne promjene koje su potreba i interes pojedinaca i društva onda su ‘Buka i Bijes’ građana odgovor na nepodnošljivo kršenje ljudskih prava i sloboda, upozorava Spahić.

U svakoj prilici i  u svakom životnom, obrazovnom, kulturnom, radnom i socijalnom prostoru i  u svim vrstama komunikacije, u našoj svakodnevnici, Deklaracija nas podsjeća ali i obavezuje na djelovanje, kaže se na kraju poziva uz najavu da će sutra  u 8.45 sati predsjednik IPC Ibrahim Spahić održati javno čitanje Deklaracije i govoriti o njenom kršenju u BiH i svijetu

(FENA)