Ignorisanje napada završili smrću: Zašto Ukrajina i dalje ne poduzima ništa?

Desničarski i ekstremistički napadi na Rome u Ukrajini nažalost nisu ništa novo. Ovaj incident je bio samo jedan u nizu od mnogih. Iako je policija poduzela akciju u najnovijem slučaju, nitko nije optužen za bilo koji od prethodnih prekršaja

1636
Pripadnici neo-nacističkih grupa u Ukrajini koji su uz prećutno odobravanje vlasti učestalo napdali romska naselja u Ukrajini (Foto: news-front.info)

Naš portal je u prethodnom periodu izvještavao i nizu  napada ekstremističkih skupina nad Romima Ukrajini. Ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste nedostatak javne osude za ove slučajeve.

Ukrajinske vlasti ignorisale su niz napada ekstremista, koji su se dogodili u romskim naseljima širom zemlje u protekla dva mjeseca. Sada, to nasilje je postalo smrtonosno, borci za ljudska prava u Ukrajini osuđuju policiju zbog odsustva djelovanja, jer nisu uspjeli, niti su pokazali zainteresovanost, da zaštitili ovu etničku manjinu  u Ukrajini.

U najnovijem napadu, koji se dogodio 23. juna, grupa maskiranih mladića naoružani noževima i palicama, napali su romsko naselje u blizini  Lviva u kasnim noćnim satima. Mladić romske nacionalnosti koji je imao samo 24 godine, izboden je do smrti, a četiri osobe – uključujući i desetogodišnjeg dječaka – ozbiljno su ozlijeđeni.
Uhićeno je sedmoro osumnjičenih osoba u dobi od 16 i 17 godina, a koja su rekli da pripadaju radikalnoj desničarskoj grupi  „Sober and Angry Youth“.

Desničarski i ekstremistički napadi na Rome u Ukrajini nažalost nisu ništa novo. Ovaj incident je bio samo jedan u nizu od mnogih. Iako je policija poduzela akciju u najnovijem slučaju, nitko nije optužen za bilo koji od prethodnih prekršaja, iz čega se može izvući zaključak da je pasivnost institucija te, njihova oglušenost na prethodne zločine i stvorilo kulturu koja se zasniva na nasilju nad ugroženim kategorijama u Ukrajini.

Napadi koji su prethodili ubistvu i petom u nizu napada nad Romima:

21. april, Lysa Hora, Kijev: Naoružani članovi ekstremističke grupacije C-14, otjerali su 15 romskih obitelji iz svojih domova u napadu snimljenom na videu. Serhiy Mazur, istaknuti član grupe C-14 na svojoj Facebook stranici javno se i pohvalio te naveo kako je čitava akcija „čišćenja“ sprovedena u suradnji s lokalnim vlastima.

10. maj, Lviv: 30 maskiranih osoba u 2 ujutro dolaze u naselje, odvlače Rome iz njihovih kuća, premlaćuju ih i pale im domove. Policajci i ljekari su prisustvu čitavom događaju, ali nije bilo uhićenih.

22. maj, Velyka Berezovytsia, Ternopil: Grupa, naoružana puškama i palicama tjeraju romske obitelji u šumu i pale njihove domove, ozlijedivši troje ljudi. Ljekari su o ovome obavestili policiju, kada su ozljeđene osobe došle da potraže medicinsku pomoć, ali su ponovo napadnute u lokalnoj bolnici.

7. jun, Holosiyivskiy Park, Kyiv: Članovi nacionalne Druzhyna milicije, nakon objavljivanja prijetnji putem Facebooka, u potpunosti su uništili romsko naselje a kao dokaz postoji i snimak. Policija nije pokrenula istragu jer po njihovim navodima u trenucima kada je naselje uništeno u njemu nije niko boravio. Eventualno čitav slučaj se podveo pod čin huliganstva za kojeg niko nije odgovarao.

Iz ovoga se može zaključiti da su četiri napada izvršena bez osude vlasti, a tek nakon nedavnog ubistva mladog Roma policija je odlučila reagovati te pritvoriti maloljetnike koje su ga i počinile.

„Ovaj napad trebao bi biti konačni poziv na dijalog s policijom Ukrajine, da poduzme odlučne mjere protiv zločina iz mržnje“, izjavio je Tanya Cooper, istraživač u Human Rights Watchu u Ukrajini.

„Radikalne skupine nisu odgovarale za napade na Rome, što ih je samo moglo potaknuti da počine više napada. Sada je netko mrtav“, dodao je.

Napadi su obično bile usmjereni na  najsiromašnije i najranjivije romske zajednice, koje su živjele u improviziranim naseljima i bavile su se recikliranjem. Videozapisi nekih od napada, koristili su se kako bi se promovisala ideja istrebljenja putem socijalnim mreža.

Nakon prvog napada, koji nažalost nije naišao na osudu ukrajinskih vlasti, mnoge druge desničarske grupe su pronašle nadahnuće u ovom zločina, što je uveliko doprinjelo i dovelo do neminovne smrti mladog Roma.

Procjene o brojnosti romske populacije u Ukrajini variraju od 40.000 do 260.000. Različita etnička i kulturna zajednica, koju su Ujedinjeni narodi opisali kao “među najizrazitijim skupinama Europe”, stoljećima su se suočavali s progonstvom širom Europe, uključujući i prisilne deložacije cijelih zajednica.

Sve veći razlog za zabrinutost postaje i jačanje ekstremnih desničarskih koalicija u Europi koji dobijaju sve veću podršku naroda.  Ključni faktor koji doprinosi osjećaju nesigurnosti Roma u ovim područjima jeste i činjenica da  policija ne samo da ne štiti Rome od etnički ciljanih napada, već ih u tolikim slučajevima i prešutno odobravaju. Pripadnici policije su i uhvaćeni na nekoliko videozapisa koji su snimljeni dok su desničarske milicije uništavale romski logor u Kijevu. U svakom od nedavnih pogroma Roma, policija je bila neučinkovita u istraživanju i kažnjavanju onih koji su odgovorni.

Uviđajući na naspremnost ukrajinskih vlasti da djeluju i zaštite Rome svoje države, dvije europske  organizacije pripremaju tužbu protiv Ukrajine, kako bi se istekao neuspjeh državnea policije da ispuni svoje obaveze glede ljudskih prava radi zaštite Roma od rasističkog nasilja. Slučajevi će navesti nedostatke u okviru Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i drugih oficijalnih dokumenata o ljudskim pravima i nacionalnih zakona.

„Nacionalna policija pokazala se da nije sposobna, ili ne želi pružiti sigurnost ukrajinskim državljanima romske nacionalnosti. Jedina opcija koju imaju ti Romi jeste izvođenje policije na sudu. To je stvar osiguranja vladavine zakona u Ukrajini. Romi koji su pretrpjeli zločine od napadača i zbog nemara onih koji su bili zaduženi da ih zaštite, tražiće pravdu, a mi ćemo im pomoći da to čine“, poručili su službenici Europskog centra za prava Roma.

(portal-udar.net)