Igralište u romskom naselju u Bijeljini, uskoro će biti bezbjedno za igru

1716
Vladimir Mijić (Foto: Udar)

Vladimir Mijić iz Udruženja za razvoj i edukaciju mladih „Siguran korak“ iz Bijeljine, obezbjedio je sredstva za završetak igrališta u romskom naselju Tombak. Sve do sada, igralište nije u potpunosti bilo funkcionalno, niti bezbjedno za igru.

„U Tombaku postojeće igralište je pored same ulice i nije ograđeno. Djeca često sama dolaze da se igraju. Nije završeno do kraja završeno i nije zaštićeno ogradom. Nedostaju još i neki elementi da bi ono bilo potpuno bezbjedno i u funkciji. To stvara veliku opasnost po tu djecu. Zato sam istraživao sve dok nisam našo Asocijaciju srednjoškolaca iz Sarajeva, koja je raspisala Javni poziv za projekat. Aplicirao sam i dobio donaciju od 600 KM koja će biti iskorištena za sređivanje igrališta“, rekao je Mijić.

Osnovni cilj projekta, dodao je on, jeste završetak igrališta, ali i zbližavanje romskih i neromskih srednjoškolaca kroz volonterski rad, a predviđeno je da se radi na postavljanju sigurnosne ograde i uređenju.

Razlog za ovakav pristup je sve veći problem koji je uočen generalno kod svih srednjoškolaca u Bijeljini. Uočeno je da imaju veoma slabe radne navike, zbog kojih je povećana stopa kriminala, prekomjerno konzumiranje alkohola i opojnih droga kao i velika stopa nezaposlenosti

„Zbog svega toga, mladi imaju sve manje učešće u razvijanju društvene zajednice. Kroz projektne aktivnosti uključiću mlade iz srednje škole koju i ja pohađam, kako bi krenuli da razvijaju svoje sosobnosti i stekli dobre radne navike“, objasnio je Mijić.

„Naša djeca ne idu u vrtiće i jako se malo druže sa drugom djecom. Igralište koje postoji u naselju je dobra stvar za našu djecu, bar se bar mogu tu igrati. Nažalost nije sigurno… Dobro je ovo što su počeli i biće od koristi. Jedva čekam da se postavi ograda kako bi moje djete i ostala djeca mogla da se igraju“, rekla je majka Ramza Karajčić.

Ramza Karajčić sa sinom (Foto: Udar)

Radovi na igralištu bi se trebali okončati sredinom maja, nakon čega će igralište biti bezbjedno za igru i u potpunosti funkcionalno.

(portal-udar.net)