„Igrom do zajedništva“: Romska djeca u Prnjavoru dobila igralište

Cilj projekta je da se smanji diskriminacija i predrasude prema romskoj populaciji kroz igru i druženje djece i mladih

1108
Foto: Ilustracija

U proteklih nekoliko dana troje mladih aktivista i aktivistkinja iz Prnjavora završili su izgradnju igrališta u romskom naselju Doline u Prnjavoru, pod nazivom “Igrom do zajedništva”.

Cilj projekta je da se smanji diskriminacija i predrasude prema romskoj populaciji kroz igru i druženje djece i mladih, ali i roditelja koji dovode djecu na igralište, da se stvori uslov za međusobno druženje stanovnika naselja Doline.

Takođe jedan od ciljeva je da mladi manje vremena provode na društvenim mrežama i na ulici, a da svoje vrijeme iskoriste kvalitetno uz druženje sa vršnjacima.

Mlada aktivistkinja Julijana Savić kaže kako je najlakše smanjiti diskriminaciju počevši od djece i roditelja,te da je još jedna prednost ovog projekta ta što se uključila cijela zajednica, kako romska populacija tako i neromska.

„Mislim da je jedan korak ka ispunjenju cilja projekta ispunjen, ljudi koji žive u okolini naselja su se uključili u izgradnju, dovozili pijesak, ravnali teren, donosili igračke i slično. Takođe čim smo postavili igralište odmah su počeli da ga koriste kako Romi, tako i ne-Romi. Djeca više ne moraju da idu nekoliko kilometara do prvog igrališta, sada im je na dohvat ruke,“ kazala je Savić.

Dodatne vrijednosti projekta su kvalitetniji život, socijalizacija te dodatno razvijanje i uticanje na ekološku svijest i odgovornost kod djece i mladih, jer će kroz brigu i održavanju igrališta biti podstaknuti da vode brigu o svom okolišu.

Vrijednost projekta je 2.330 KM, a podržala ga je Omladinska Banka Prnjavor, pod okriljem Fondacije Mozaik, sa 1.500 KM, Udruženje “Romska djevojka-Romani ćej” iz Prnjavora sa 350 KM, kao i mnogi drugi pojedinci u vrijednosti 380 KM.