Ilidža: Romske porodice dobile privremeni alternativni smještaj, uklonjena deponija u vodozaštitnoj zoni

544

Problem divlje deponije smeća u nultoj vodozaštitnoj zoni, u neposrednoj blizini nekadašnje Šumarske škole, uspješno je riješen poslije više od deset godina. Istovremeno, Općina Ilidža je romskoj populaciji, koja je živjela na ovom prostoru u izuzetno nehumanim uslovima, osigurala privremeni alternativni smještaj.

„Prije nešto više od godinu dana posjetili smo ovaj teren i uvidjeli dva velika problema. Prvi veliki problem je da su naše komšije romske populacije živjele u nehumanim i neljudskim uslovima, u improvizovanim barakama, a drugi itekako veliki problem je što su sa tim barakama i svime što je pratilo te barake napravili jednu nelegalnu deponiju smeća u nultoj vodozaštitnoj zoni. Za nešto malo više od godinu dana uspjeli smo da riješimo ovaj problem, obezbijedili smo alternativni smještaj za naše komšije Rome“, kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Dodao je da se sav kabasti otpad uklonio sa ovog lokaliteta, te da će se na proljeće, sa početkom građevinske sezone, ovaj prostor u potpunosti očistiti i vratiti mu se sjaj koji je nekad imao.