IMUNIZACIJA ZA SVAKO DIJETE: Sa rodicom Eminom na vakcinaciju

Sva djeca, bez obzira na zemlju ili okolnosti u kojima žive, imaju pravo da se razvijaju i napreduju. Kao ključna komponenta ljudskog prava na zdravlje, imunizacija spašava milione života i štiti djecu od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama

1020
Foto: Unicef BiH

“Ne brini, ne boli, samo malo bocne, lakše je ako ne gledaš”, objašnjava Emina Irmi, dok jedna drugoj namještaju kosu. Ovo je važan dan za Irmu Fafulić, koja je već pripremila i odjevnu kombinaciju, te moli da je malo pričekamo dok se presvuče u drugoj sobi.

Nakon što se obje djevojčice uskoro vraćaju u dnevnu sobu Irminog skromnog doma, počešljane i obučene po vlastitim željama, imaju novu nedoumicu: nisu baš sigurne kako će im se zaštitne maske uklopiti na ostatak odjevne kombinacije i ocjenjuju koja će nositi koju kada krenu van. Na vakcinaciju.

Atmosfera u dnevnom boravku porodice Fafulić u kakanjskom naselju Varda je skoro praznična: u posjetu im je došao medijator Edin Sejdić iz Centra za podršku Romima “Romalen” Kakanj. Šestogodišnja Emina i njena majka Fatima Dedić iz Visokog, trenutno su u posjeti porodici Fafulić, pa se djevojčice ne odvajaju jedna od druge već danima.

Foto: Unicef BiH

“Ja je zovem sestrom, iako smo zapravo rodice, a ja sam i nešto malo starija od Emine”, kaže Irma i uz osmijeh prepun neravnih mliječnih zuba objašnjava kako je usljed nedaća koje je uzrokovao COVID – 19 drugi razred završila online. Sada, kaže, s pravom uživa u raspustu nakon vrlo izazovnog perioda tokom kojega se morala snalaziti za pristup nastavi preko interneta dijeleći jedan mobilni uređaj sa ostalim srodnicima.

Na pitanje šta joj se naviše sviđalo u školi ove godine, kao iz topa odgovara: “Učiteljica Dženita!” Ostatak kućanstva Fafulić – Dedić pozorno sluša Edina, s kojim već odranije imaju kontakt, i koji je danas svratio k njima da njihovu Irmu povede na vakcinisanje u lokalni dom zdravlja.

Edin je svojevrsna spona između zdravstvenog sistema i stanovnika ovoga malenog naselja, te kao pravi čovjek iz naroda, objašnjava prednosti imunizacije, razbijajući argumente i najvatrenijih protivnika vakcinacije iz kraja. On je jedan od 16 medijatora educiranih za rad na terenu i pomoć zajednici oko procedura vakcinisanja na području četiri kantona (Zeničko-dobojskog, Sarajevskog, Srednjebosanskog i Tuzlanskog kantona) u kojima živi romska populacija. Podizanje svijesti o značaju i djelotvornosti imunizacije u romskim zajednicama spada u redovne aktivnosti koje Centar za podršku Romima “Romalen” Kakanj sprovodi u okviru projekta Imunizacija za svako dijete u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa UNICEF-om u BiH.

Priznaje da nije uvijek lako na terenu, i da često ljudi miješaju odlazak doktoru na injekcije sa primanjem vakcina, te da ima i onih koji još uvijek nisu uvjereni u blagodeti imunizacije. No, Edin zna sa ljudima, strpljivo objašnjava procedure i cijeli postupak, naglašavajući prednosti i raspršujući strahove. Do kraja ovoga projekta, skoro 1500 porodica u pomenuta četiri kantona bit će upućeno u djelotvornosti imunizacije, procedure i mogućnosti i neophodnosti vakcinisanja. Medijatori poput Edina pružaju pomoć i pri odlasku na vakcinaciju najmlađih članova zajednice.

FAoto: Unicef BiH

“Zahvaljujući ovome projektu, moguće je i retroaktivno dobiti vakcine koje ste propustili”, kaže Edin, te dodaje da mnogi pripadnici romske populacije uopće nisu upućeni u to što treba napraviti, niti kada. Medijatori su stoga prava dragocjenost, osobe koje motiviraju, informiraju i pripremaju teren za odlazak djeteta na imunizaciju. Svaki medijator posjeduje i kalendar za svako pojedinačno dijete, i na vrijeme podsjeća roditelje na odlazak u zdravstvenu ustanovu. Medijatori su ciljano birani iz zajednica u kojima žive, osobe su od povjerenja, te su obično uključeni u podršku zajednici i kroz druge projekte – tako da su poznati ljudima sa kojima komuniciraju i već su stekli određenu dozu povjerenja u naseljima. Tako je i sa porodicom Fafulić, koja je nakon faze informiranja spremna da pošalje svoju Irmu na vakcinisanje.

“Uloga medijatora u romskoj zajednici je od presudne važnosti, jer statistički podaci govore da je vakcinisane romske djece u BiH samo 4% – mi kroz ovaj projekat pokušavamo tu stopu podići, koristeći čak i statistike o smrtnosti djece koja nisu vakcinisana kao jedan od argumenta”, objašnjava Mujo Fafulić, predsjednik Centra za podršku Romima “Romalen” Kakanj, organizacije koja implementira projekat:

“Radi se o kontaktu jedan-na-jedan, gdje u zajednicama na licu mjesta mentor pokušava provjeriti kolika je stopa vakcinisane djece i jesu li djeca uopće vakcinisana, te koje su vakcine djeca primila, motivirajući roditelje da odu i imuniziraju svoju djecu ukoliko to ranije nisu napravili. Djeca do svoga punoljetstva trebaju da prime ciklus vakcina, i medijatori na terenu pokušavaju objasniti prednost blagovremene imunizacije, te šta su mogući propusti i negativne posljedice ukoliko se to ne desi”, kaže Mujo.

Mujo Fafulić (Foto: Udar arhiva)

Emina je već ranije primila vakcine koje su bile predviđene za njen uzrast, i samopouzdano daje posljednje instrukcije prije polaska svojoj rodici Irmi o dešavanjima koja ju očekuju, tako da se u dnevnom boravku paralelno vode dva razgovora – odrasli pričaju o prednostima imunizacije i brige o zdravlju, a malene, držeći se za ruke imaju svoj vlastiti razgovor o tome kako izgleda igla i na kojem dijelu ruke će se desiti “akcija” vakcinisanja.

Dok trljaju ručice sredstvom za dezinfekciju, maske su na mjestu, djevojčice spremno pružaju ručice medijatoru spremne da krenu – Emina će, iskusno, odvesti Irmu s namjerom da joj cijelo ovo iskustvo prođe što bezbolnije, tako da Irmini roditelji Jasmina i Nermin ostaju kod kuće i mašu djevojčicama sa prozora. Isprepleteni dječiji prstići u stisku koji pokazuje brigu i ljubav, kreću zajedno put doma zdravlja. Put kojim idu je put koji je preporučen svima, a obećava bolje zdravlje i zaštitu od bolesti koje još uvijek vrebaju i daleko su od toga da budu iskorijenjene. To potvrđuje i Dr. Rownak Khan, Predstavnica UNICEF-a za BIH, riječima:

“Imunizacija predstavlja najbolju zaštitu od zaraznih bolesti. Nažalost, niska stopa imunizacije u Bosni i Hercegovini od tek 68% kada govorimo o kompletnoj imunizaciji i samo 4% među romskom djecom, znači da je zemlja vrlo osjetljiva na izbijanje epidemije, posebno epidemije ospica. UNICEF sarađuje s dvije romske nevladine organizacije, KaliSarom i Romalenom, na podizanju svijesti o važnosti imunizacije u romskim zajednicama, povezivanjem zdravstvenih ustanova, zavoda, ministarstava s romskim zajednicama preko romskih zdravstvenih medijatora kako bi uključili i zaštitili svu djecu u BiH od bolesti, koje možemo spriječiti vakcinom.”

Rownak Khan (Foto: FENA/Harun Muminović)

Sva djeca, bez obzira na zemlju ili okolnosti u kojima žive, imaju pravo da se razvijaju i napreduju. Kao ključna komponenta ljudskog prava na zdravlje, imunizacija spašava milione života i štiti djecu od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama.

Imunizacija spasi dva do tri miliona života svake godine. Vakcine danas štite više djece nego ikada prije, ali gotovo jedno od pet novorođenčadi propusti osnovne vakcine koje su im potrebne da ostanu živa i zdrava. Nizak nivo imunizacije među siromašnom i marginalizovanom djecom ugrožava napredak koji se ostvaruje u drugim oblastima zaštite zdravlja majki i djece.

Ova priča nastalao je u okviru programa Povećanje svijesti o važnosti imunizacije s posebnim naglaskom na romske zajednice – Imunizacija za svako dijete! koji realizuje program UNICEF-ovog ureda u Bosni i Hercegovini za imunizaciju, a koji finansira Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kroz sjedište UNICEF-a. Također se zahvaljujemo UNICEF-ovom regionalnom uredu za Europu i Srednju Aziju na podršci.

(Tekst preuzet sa stranice unicef.org uz dozvolu uredništva)