Informacija o zloupotrebi novca za Rome ide i u Tužilaštvo

Dodaje da je organizacija Hilfswerk Austrija, prema njegovim informacijama, preko 20 miliona KM imala na raspolaganju za stambeno zbrinjavanje Roma

1852
Nedžad Jusić (Foto: Udar arhiva)

Vijećnik Grada Tuzla ispred reda nacionalnih manjina, Nedžad Jusić, još nije dobio informaciju o pronevjeri novca namijenjenog za stambeno zbrinjavanje Roma.

Informaciju je trebalo pripremiti Pravobranilaštvo Grada Tuzle. Podsjetimo da je Azra Sarajlić, zamjenica pravobranioca Grada Tuzle, kazala sredinom oktobra za Udar da je izrada informacije pri kraju i da će uskoro biti poslata Jusiću. No, to se još nije desilo.

„Ja sam zvao pred sjednicu Gradskog vijeća, rekli su mi još malo da nešto čekaju pa će mi javiti, na kraju ne javlja. Nisam dobio nikakvu informaciju, još se prikupljaju navodno određene informacije i obećala mi je do naredne sjednice Vijeća da ću dobiti tu informaciju“, kazao je Jusić za Udar.

Kako kaže, ako ne dobije informaciju, to pitanje će otvoriti na Kolegiju Gradskog vijeća, odnosno da će tražiti da kolegij zauzme stav o tome šta dalje u vezi s nepoduzimanja nikakvih radnji i o šteti koja je učinjena po budžet grada Tuzle.

„Predložit ću očitovanje gradskog pravobranioca za pomenuti slučaj jer očigledno je urađena zloupotreba finansijskih sredstava iz budžeta grada Tuzle, jer sudski vještak je ustanovio da radovi koji su trebali da budu urađeni nisu urađeni, a naplaćeni su i to je očigledno. Ja ne znam šta ustvari oni traže. Čekat ćemo od njih odgovor, ako ga ne dobijemo kompletan predmet ćemo uputiti u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona pa neka oni onda poduzmu aktivnosti ko ustvari koči taj proces“, istakao je naš sagovornik.

Dodao je da će čekati kolegij 9. decembra, odnosno 11. i 12. kada će biti redovna sjednica.

„Ja ću predložiti to pitanje. Ne znam šta čekaju. Ako ne vjeruju sudskom vještaku neka oni angažuju vještaka da ode i pogleda na terenu. Ne mogu oni meni pokazati na papirima da je sve uredu, a na terenu je nešto sasvim drugo. Ja se ne žalim na papire kakve su oni dobili nego je sudski vještak izašao na teren i uvidio šta se desilo“, navodi Jusić.

Dodaje da je organizacija Hilfswerk Austrija, prema njegovim informacijama, preko 20 miliona KM imala na raspolaganju za stambeno zbrinjavanje Roma.

„Oni misle da ću se ja ušutiti. Ja neću stati. Zvao sam da vidim šta se dešava sa tim predmetom, ona mi je rekla da ću za par dana dobiti kompletnu informaciju. Čekam do sjednice Gradskog vijeća, odnosno Kolegija. Na svakoj sjednici ću otvarati to pitanje, dok ne dobijem konkretan odgovor“, zaključuje Jusić.

(portal-udar.net)