Informisanje Roma o HIV-u i prevenciji

1022
Foto: UG "Ternipe"

Udruženje građana Ternipe iz Pirota realizovalo je akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a. Oni su u romskim naseljima Rasadnik, Tijabara i u okolnim selima delili promo materijal i flajere, a organizovali su i edukativna predavanja.

Ovo udruženje  okupilo je veliki broj svojih vršnjačkih edukatora iz oblasti seksulanog i reproduktivnog zdravlja, ali i volontera mladih Roma i Romknja koji rade na terenu direktno sa korisnicima. Oni su u naseljima gde živi najveći broj  Roma  podelili edukativni materijal, a akcenat je stavljen na razgovoru sa mladima – kaže Žikica Asković iz Ternipe-a.

U Pirotu je nedavno otvoren i Centar za učenje i rani razvoj dece i tamo je održana radionica.

Želeli smo da informišemo mlade Rome i Romkinje  kako da se zaštite od ove teške bolesti. Glavni akcenat je na prevenciji rizičnog seksualnog ponašanja u populaciji od 14 do 25 godina – kaže Asković

Na radionici mladi su najviše bili zainteresovani da razgovaraju o kontracepciji i njenoj pravilnoj upotrebi. Posle održanog predavanja, učenicima su podeljeni edukativni i promotivni materijali  i prezervativi.

(portal-udar.net)