Institucije u Brčkom se povezuju, da bi spriječile rano napuštanje školovanja

1146
Foto: Udar

Udruženja građana „Demos“ iz Brčkog, u fazi je izrade jedinstvene baze podataka, koja će omogućiti pravovremeno prepoznavanje djece u riziku od napuštanja školovanja. S tim u vezi, danas je održan sastanak na kojem su predstavnici obrazovnih i drugih institucija, kao i predstavnici nevladinih organizacija u Brčko distriktu, razgovarali o ovom problemu.

Sastanak je održan u okviru projekta „Povežimo se da spriječimo napuštanje školovanja“, koji je počeo da se realizuje početkom februara. Prema procjenama organizatora, rezultat bi trebao biti smanjenje broja djece koja napuštaju školovanje.

“Škole imaju svoje baze podataka, ali ne postoji veza među njima. Nama ne znači mnogo ako Odjeljenje za obrazovanje ili škole imaju svoju bazu podataka. Bitno je da te podatke mogu, preko ključnih pokazatelja, da podijele sa Centrom za socijalni rad, policijom ili Centrom za mentalno zdravlje. Plan je da sve institucije koje se bave djecom, budu uključene u projekat”, kazao je Božidar Jović, predsjednik Udruženja “Demos”

Iz “Demosa” su dodali da će svi podaci biti u potpunosti zaštićeni, te da će samo Centar za socijalni rad i Odjeljenje za obrazovanje imati pristup svim informacijama koje prikupljaju škole, a ostali učesnici prema svojim ciljnim grupama.

Na kraju su naglasili važnost uvezvanja svih institucija kako bi smanjili sve prisutnije napuštanje školovanja kako na području Brčko distrikta, tako i u cijeloj BiH.

(portal-udar.net)