INTEGRACIJA ROMA: EU mora poduzeti više napora u borbi protiv anticiganizma i socijalne isključenosti

Pomenuta rezolucija predstavlja poduhvat Ministara da zajedno sa Evropskom komisijom kroz različite legislative doprinesu u borbi protiv siromaštva i anticiganizma, ujedno doprinoseći boljim uslovima života za Rome

774
Evropski parlament

“Strukturalni anti-ciganizam mora prestati”, riječi su ministara Evropskog Parlamenta koji su na prethodnoj sjednici koja je održana 17.09.2020. istakli da Romi moraju imati jednakost u pristupu stambenom zbrinjavanju, obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

U rezoluciji odluke koja je usvojena u četvrtak protekle sedmice, sa 545 glasova podrške i 96 suzdržanih, Parlament je istakao da zbog duboko ukorjenjenog anticiganizma, Romi u Evropi pate od najvećeg procentualnog siromaštva i socijalne isključenosti.  S tim u vezi ministri su pozvali na podsticanje dodatnih mjera za inkluzivno obrazovanje, aktivnosti koje podstiču rani razvoj i poduzimanje konkretnih mjera za suzbijanje diskriminacije i segregacije.

U rezoluciji odluke istaknuto je da situacija romskog naroda u Evropskoj Uniji ostaje nepromjenjena, uglavnom zbog nedostatka “političke volje”.  Zaključak ministara ističe da značajan broj romskog naroda u Evropi živi “u ekstremno neuslovnim uvjetima”, sa velikom većinom koja nema pristup ni način da uživa osnovna ljudska prava.

Pomenuta rezolucija predstavlja poduhvat Ministara da zajedno sa Evropskom komisijom kroz različite legislative doprinesu u borbi protiv siromaštva i anticiganizma, ujedno doprinoseći boljim uslovima života za Rome. Prijedlog podrazumjeva plan da se eliminiše nejednakost u djelu stambenog zbrinjavanja, pristupa zdravstvu, obrazovanja i zapošljavanja, kao i ciljeve da se doprinese unaprijeđenoj inkluziji u svim pomenutim oblastima.

“Evropska unija mora učiniti mnogo više da se osigura socijalna inkluzija Roma. Isuviše dugo, politike i odluke za Rome nisu bile obavezujuće za države članice, i to se mora promjeniti. Pozivamo sve članice da oficijelno prepoznaju anti-ciganizam, što  predstavlja glavni razlog socijalne isključenosti Roma”, Istakao je Romeo Franz, izvjestilac Evropskog parlamenta.

Ne segregaciji u obrazovanju

Osigurati jednak start u životu je nezaobilazan segment u razbijanju ciklusa siromaštva, ističu ministri, koji žele prekinuti sve oblike školske, odnosno razredne segregacije koja nerijetko targetira romsku djecu širom Evrope.

Nadalje, ukazali su na diskriminatorne prakse na osnovu kojih se romska djeca izdvajaju i uključuju u škole i razrede za djecu sa posebnim potrebama, što je do danas aktuelno u mnogim zemljama Evropske Unije, a od Evropske Komisije očekuju da poduzme aktivnosti na desegregaciji u ovim državama, te da protiv svih država u kojoj je ova praksa aktuelna pokrene sudski postupak putem Suda za ljudska prava.

Pogoršavajuća situacija zbog COVID-19

Na kraju ove sjednice, istaknuto je da je kriza prouzrokovana COVID-19 pademijom, pogoršala situaciju i životne uslove marginalizovanih zajednica u kojima borave Romi.  Prevelika naseljenost i nehumani uslovi života prouzrokovani neadekvatnom pristupu zdravstvu, pitkoj vodi, higijenskim proizvodima i hrani su razlog za zabrinutost jer upravo ovakve zajednice mogu postati ogromna žarišta virusa.

(portal-udar.net)