Inzko: BiH i dalje vrši diskriminaciju svojih građana

Podsjetio je da je 22. decembra 2009. godine Evropski sud za ljudska prava naložio BiH da poduzme sve potrebne radnje kako bi se ta odluka u potpunosti provela i to tako što će usvojiti potrebne mjere s ciljem eliminiranja diskriminacije protiv onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda

1224
Valentni Inzko (Foto: Fena arhiv)

Visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da već skoro deset godina, Bosna i Hercegovina ne poduzima važne korake kako bi iskorijenila diskriminaciju prema svojim građanima i osigurala jednaka prava za sve njih.

Dana 22. decembra 2018. ulazimo u desetu godinu od kako značajan broj građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ne mogu iskoristiti osnovno pravo da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH – visoki predstavnik Inzko.

Još jedni opći izbori su prošli, a ove grupe su ponovo bile diskriminirane. Prošla je još jedna godina u kojoj vlasti BiH nisu provele odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH i sličnim predmetima – izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjetio je da je 22. decembra 2009. godine Evropski sud za ljudska prava naložio BiH da poduzme sve potrebne radnje kako bi se ta odluka u potpunosti provela i to tako što će usvojiti potrebne mjere s ciljem eliminiranja diskriminacije protiv onih koji nisu pripadnici jednog od konstitutivnih naroda u izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te da svoj ustav i izborno zakonodavstvo uskladi s odlukom Suda bez odlaganja. Kasnije je Evropski sud za ljudska prava usvojio i odluke u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, naloživši BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se eliminirala diskriminacija protiv njenih građana koja se zasniva na etničkoj pripadnosti i boravištu. Te odluke podsjećaju BiH na njenu obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava kada je riječ o učestvovanju u javnom i političkom životu, bez diskriminacije u bilo kom obliku.

Bosna i Hercegovina teži članstvu u Evropskoj uniji. Njeni lideri tvrde da veoma poštuju evropske standarde i vrijednosti. Ipak, godinu za godinom, oni se prema nekim građanima ponašaju kao manje jednakima od ostalih. Na tu diskriminaciju mora se staviti tačka. Pozivam vlasti BiH da provedu svoju obavezu da Ustav i izborne propise usklade sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pratećim protokolima. Govorim o vašim građanima. Krajnje je vrijeme da se uradi prava stvar, bez daljih izgovora i odlaganja – poručio je visoki predstavnik Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA)